Může "nepodnikatel" vystavit fakturu? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Může "nepodnikatel" vystavit fakturu?

Aktualizováno: 31. 7. 2023


Znáte to - uděláte pro někoho něco jednorázově bez toho, aniž byste v takovém oboru pracoval, a ten si to chce dát do nákladů.


Požádá Vás tedy o fakturu. Může však osoba nepovinná k dani – fyzická osoba nepodnikatel, vystavit fakturu?


Naše daňové zákony pojem faktura neznají. Zákon o DPH hovoří o daňových dokladech, výraz faktura nepoužívá.


Fakturou vyjadřuju obvykle požadavek vůči druhému (osobě nebo firmě), aby mi zaplatila za specifikovaný úkon, dílo, zboží atd. určitou částku.


O DPH a DUZP by neměla být na dokladu ani zmínka a taky by se faktura neměla jmenovat „daňový doklad“.


Takže odpověď zní: ano, může vystavit fakturu. Fakturou je vyjádřen obvykle požadavek vůči druhému (osobě nebo firmě), aby mi zaplatila za specifikovaný úkon, dílo, zboží atd. určitou částku.


Jako OSVČ jste zodpovědní za správné a včasné zpracování svého účetnictví a daní. Pomáháme stovkám živnostníkům s jejich účetnictvím, podáváním daňových přiznání apod. V rámci spolupráce jim také poskytujeme odborné účetní a daňové rady, které se týkají přímo jejich podnikání. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci daňové evidence pro OSVČ našim klientům poskytujeme.


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


16. 12. 2018

bottom of page