Roční zúčtování daně I CEG
top of page
  • Obrázek autoraFilip Krejčí

Radili jsme online pro TN.cz na téma: Roční zúčtování daně

Aktualizováno: 31. 7. 2023


Jen do poloviny února mohou zaměstnanci požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování daní. Díky tomu mohou od státu dostat tisíce korun.


Co všechno si z daní můžete odečíst?


Na otázky diváků TV Nova odpovídal náš mzdový specialista Filip Krejčí.


Pokud si nemusíte sami podávat daňové přiznání, můžete právě v těchto dnech požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování daní. Rozhodně se vám to vyplatí, během roku totiž nemůžete uplatnit všechny slevy, na které máte nárok. Mnohým zaměstnancům tak na jaře vzniká nárok na daňovou vratku. Tu dostanou spolu se mzdou v nejbližších měsících, obvykle v březnu.


Slevu na poplatníka mohou uplatnit všichni, nárok na další slevy musíte dokázat příslušnými dokumenty. Slevu můžete uplatnit na manželku nebo manžela, pokud má nízký příjem, na školkovné, na děti, nárok na slevu mají invalidní důchodci i studenti.


Kromě slev na dani můžete uplatnit i tzv. odečitatelné položky. Jde například o úroky zaplacené z hypotéky, penzijní či životní připojištění, dary, členské příspěvky odborům apod. Vše musíte doložit ve mzdové účtárně, kde za vás daně vyřeší.




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.

O autorovi:

Ing. Filip Krejčí

Filip má více než 10letou praxi z vedení finančního a mzdového účetnictví obchodních korporací. Má zkušenosti s finančním řízením firem a vedením účetních týmů. Své znalosti a dlouholeté zkušenosti předává jako uznávaný lektor prostřednictvím odborných kurzů a seminářů dalším profesionálům v oblastech účetnictví, daní a mezd. Vedení účetnictví v jeho podání je profesionální a pochopitelné pro všechny.


31 .01. 2019

bottom of page