Podcast SníDANĚ s Šárkou: Dovolená a daně I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Dovolená a daně

Aktualizováno: 24. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Tomášem Navrátilem, věnovali tématu, které je blízké každému z nás - dovolená. Co ovšem dovolená a daně? Máte přehled o tom, co toto téma skrývá?

Každý z nás odpočítává dny a minuty, až mu začne jeho vysněná dovolená. Jak je to ovšem s dovolenou a daněmi? Můžete si jako podnikatel dát dovolenou do nákladů? Je to daňově uznatelný náklad? Na tyto otázky a mnoho dalších se společně podíváme v dnešním díle. Pojďme na to!


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké zazněly dotazy?


1) Mohu si dát dovolenou s rodinou do nákladů svého podnikání?

2) Má podnikatel nárok vůbec na nějakou dovolenou z hlediska daňových zákonů? Vždyť zaměstnanci mají také nárok na proplacenou dovolenou…

3) Co kdybych na tu dovolenou jel sám- ani tak mi to nevyjde? „Od známého jsem slyšel, že mu to účetní dovolila.“

4) V jakém případě je možné do nákladů dát letenky, hotel apod?

5) Jedu na pracovní cestu do Barcelony- co bych si měl připravit jako důkaz, že se opravdu jednalo o pracovní cestu a ne dovolenou u moře?

6) Kde plánuješ dovolenou tento rok ty Tomáši?


06. 07. 2022


bottom of page