Auto v podnikání: Průvodce světem firemních vozů I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Auto v podnikání: Průvodce světem firemních vozů a daní

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Připojte se k nám v nové epizodě našeho podcastu s daňovým poradcem Ing. Tomášem Navrátilem a moderátorkou Ing. Šárkou Pelikánovou. Zaměříme se na daňové a účetní aspekty využití automobilů v podnikání. Podívejte se s námi na témata jako výběr vhodného automobilu, koncept "paušálu na auto" a správné vedení knihy jízd. Přinášíme praktické rady a tipy pro zkušené podnikatele i začínající OSVČ, které vám pomohou zvládnout daňové a účetní aspekty spojené s podnikání s automobily.



Hostem tohoto podcastu je daňový poradce Ing. Tomáš Navrátil, který se v této epizodě specializuje na daňové a účetní aspekty spojené s využitím automobilů v podnicích a jako OSVČ. Spolu s moderátorkou Ing. Šárkou Pelikánovou proberou témata jako výběr vhodného automobilu pro podnikání, daňové a účetní otázky, koncept „paušálu na auto“ a správné vedení knihy jízd.


Podcast je plný praktických rad a užitečných tipů, které vám pomohou navigovat složitými daňovými a účetními aspekty využití automobilu pro podnikání. Ať už jste zkušený podnikatel nebo začínající OSVČ, tuto epizodu podcastu byste si rozhodně neměli nechat ujít.


Podcast si můžete poslechnout zde:




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


  1. Jaké auto mohu koupit na firmu / své OSVČ? Musí auto něco konkrétního splňovat?

  2. Když jsem plátce DPH a koupím si auto, mohu si nárokovat vrácení DPH v plné výši?

  3. Při nákupu automobilu na firmu nebo OSVČ musím uplatňovat účetní či daňové odpisy? Nebo mohu celou částku za automobil v daném roce použít jako své náklady/výdaje?

  4. Když vlastním auto jako osoba nepodnikající, mohu ho pronajmout své firmě?

  5. Co je to „paušál na auto“ a jaká je jeho výše? Co když auto používám i pro osobní účely, a nejen pro práci?

  6. Co vše je součástí paušálu na auto? Jsou v něm zahnuty kromě nákladů na pohonné hmoty i náklady na servis auta?

  7. Kdy musím vézt knihu jízd? Je nějaký jednotný formát nebo si ji mohu vézt „po svém“?


16. 06. 2023

bottom of page