Podcast: DPH a kontroly z finančního úřadu I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: DPH a kontroly z finančního úřadu: Vše, co jste chtěli vědět

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V novém díle podcastu se za vedení Ing. Šárky Pelikánové a s odbornými radami daňového poradce Ing. Tomáše Navrátila ponoříme do tématu kontroly DPH. Prozkoumáme, jak mohou dlouhodobý nadměrný odpočet DPH a výměna faktur mezi spojenými firmami upoutat pozornost finančního úřadu. Navíc se zaměříme na doporučení pro ty, kteří se obávají nebo čelí kontrole DPH. Připojte se k nám a objevte, jak se vypořádat s těmito nástrahami v DPH.



V této epizodě, moderované zkušenou Ing. Šárkou Pelikánovou, nás provází daňový poradce Ing. Tomáš Navrátil.


Podrobněji se zaměříme na proces kontroly DPH, který provádí finanční úřad - jaký mají rozsah, na co se mohou zaměřit a co vše mohou zkoumat. Diskutujeme o situacích, kdy dlouhodobý nadměrný odpočet DPH může vyvolat pozornost úřadů a jak se vypořádat s tímto potenciálním rizikem.


Dále se věnujeme komplikacím, které mohou nastat při výměně faktur mezi spojenými firmami a jak mohou takovéto operace poutat zvýšenou pozornost finančního úřadu.


Pokud jste někdy obdrželi oznámení o zahájení kontroly DPH nebo máte obavy, že by se vám to mohlo stát, tento díl je pro vás. Ing. Navrátil poskytuje odborné rady a doporučení pro takové situace a diskutujeme o potenciálních důsledcích nesprávného odvádění DPH.


Podcast si můžete poslechnout zde:




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


  1. Když jsem plátce DPH a finanční úřad přijde na kontrolu, co vše mohou zkoumat?

  2. Platí, že pakliže mám dlouhodobě nadměrný odpočet DPH, přijde finanční úřad na kontrolu?

  3. Může přijít finančnímu úřadu podezřelé, že vystavuji faktury s DPH mezi spojenými osobami/firmami?

  4. Co udělat v případě, že mi přijde oznámení o zahájení kontroly na DPH?

  5. K čemu může taková kontrola na DPH vézt? Co vše mi hrozí, pakliže DPH neodvádím dobře?


21. 06. 2023

bottom of page