Podcast: ESG: Udržitelný svět, ziskové podnikání I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: ESG: Udržitelný svět, ziskové podnikání

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V dnešní epizodě nás Ing. Petr Kalaš, prezident České rady pro udržitelný rozvoj, zasvětí do fascinujícího světa udržitelnosti – klíčového tématu, které formuje naši budoucnost. Jak se promění podnikání v éře udržitelného rozvoje a jaké výzvy nás čekají na tomto poli?



Ekologie a udržitelnost: dva klíčové pojmy, které tvoří základ naší budoucnosti. Představují tyto koncepce zásadní součást vaší životní filozofie? V tom případě vás jistě zaujme, jakou roli hraje ve světě zkratka ESG a jak úzce souvisí s Green Deal, plánem pro zelenou transformaci naší společnosti.


Zkoumejme společně tajemství ESG – Environmentální, Sociální a Governance – tři pilíře, které se staly synonymem pro udržitelný rozvoj ve světě podnikání. Jaký význam má ESG ve světě bankovnictví, který se stává významným propagátorem udržitelnosti a preferuje financování projektů laděných do zeleného tónu?


Prozkoumejme, co musí podnikatelé dodržovat, aby byli v souladu s udržitelností a jakým způsobem mohou spolupracovat s vládou. Představujeme vám Ing. Petra Kalaše, prezidenta České rady pro udržitelný rozvoj, který nám poskytne podrobnější pohled na spolupráci mezi podnikateli a vládou a na jeho vlastní roli v tomto procesu.

Je udržitelné podnikání skutečně výhodnější? Nechte se ponořit do fascinujícího světa ekologie a udržitelnosti a zjistěte, jak právě tyto pojmy ovlivňují naši současnost a především naši budoucnost.


Podcast si můžete poslechnout zde:




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?

  1. Co přesně znamená zkratka ESG a proč je stále více a více důležitá?

  2. Dotkne se ESG i běžných lidí, nebo pouze firem a podnikatelů?

  3. Kde se již dnes můžeme v běžném životě potkávat s dopady implementace ESG procesů?

  4. Vaše organizace radí také vládě v oblasti udržitelnost. Jaké konkrétní kroky se vám již podařilo udělat z hlediska rozvoje ESG v ČR?

  5. Které státy jsou v rámci ESG nejdál?

  6. Co Vy sám byste si přál, aby se na poli udržitelnosti posunulo dál? Kde vnímáte největší mezeru?

12. 04. 2023

bottom of page