Podcast: Konsolidační balíček vlády z pohledu daní I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Konsolidační balíček vlády z pohledu daní: Jasně a srozumitelně

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V nejnovější epizodě našeho podcastu se s Ing. Tomášem Navrátilem zaměříme na klíčové aspekty konsolidačního balíčku vlády pro rok 2023. Probereme, jak změny v daňových opatřeních a slevách mohou ovlivnit podnikatele a jaké dopady může mít například plánované odstranění výjimky pro tiché víno jako daňově uznatelný reklamní předmět. Ponoříme se také do důležitých otázek, jako je zvýšení odvodů na důchodové pojištění pro OSVČ.



V naší nové epizodě podcastu, se ponoříme do důležitého tématu - konsolidačního balíčku vlády od 2023 a jeho možných dopadů na podnikatele. Budeme zkoumat hlavní daňová opatření, měnitelé v daňových slevách a jejich potenciální dopad na různé skupiny poplatníků.


Přijďte s námi probrat také připravované odstranění výjimky pro tiché víno jako daňově uznatelný reklamní předmět a jak to může ovlivnit odpočet DPH. Co to znamená pro OSVČ v kontextu zvýšených odvodů na důchodové pojištění? A kdy by měli podnikatelé začít připravovat své strategie pro rok 2023?


Připojte se k nám, jak se vrhneme do těchto otázek a mnoho dalšího. Začneme hned teď!


Podcast si můžete poslechnout zde:




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


  1. Která z navrhovaných daňových opatření ti přijde jako nejrazantnější a bude mít největší vliv na podnikatele?

  2. Velké změny mají nastat u nejrůznějších daňových slev. Kterých poplatníků se to nejvíce dotkne? (narážím na to, že to jsou poplatníci, kterým nepokryje jejich základní sleva na poplatníka daňovou povinnost a často to jsou vysokopříjmoví poplatníci).

  3. V rámci navrhovaných opatření je i odstranění výjimky, která dává možnost si dát jako daňově uznatelný náklad nakoupené tiché víno jako reklamní předmět do 500 Kč. Bude se to týkat také možnosti odpočtu DPH u takového typu dárku? Dotkne se změna i jiných reklamních předmětů nebo pouze tichého vína?

  4. OSVČ by měli být zatíženy vyššími odvody na důchodové pojištění. Má cenu, aby začali uvažovat o převedení částí svého podnikání na další subjekt, třeba s.r.o.?

  5. Kdy je vhodné začít zvažovat jaké další kroky jako podnikatel podniknu od roku 2023 vzhledem k navrhovaným změnám?

25. 05. 2023



bottom of page