Podnikání bez hranic: Ukrajinští podnikatelé v ČR I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Podnikání bez hranic: Ukrajinští podnikatelé v ČR

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V dnešním dílu podcastu přivítáme Dariu Kulchanek, spolumajitelku DEFIDU bakery a ambasadorku programu podporujícího ukrajinské podnikatele. Společně probereme výzvy, s nimiž se tito lidé setkávají při podnikání v novém prostředí, a jak je můžeme podpořit. Dále se zaměříme na to, jak jejich odvážné příběhy mohou obohatit naše podnikatelské i osobní životy. Připojte se k nám a získejte cenné rady a inspiraci pro podporu talentovaných uprchlíků v jejich podnikatelských snahách.



Dnešní díl našeho podcastu se zaměřuje na odvážné ukrajinské uprchlíky, kteří přišli do naší země a rozhodli se zde podnikat. Hostem je Daria Kulchanek, spolumajitelka luxusního pekařství DEFIDU bakery a ambasadorka programu podporujícího ukrajinské podnikatele. Společně prozkoumáme výzvy, s nimiž se tito lidé setkávají, a způsoby, jak je podpořit. Připojte se k nám pro inspirující příběhy a praktické rady.


Podcast si můžete poslechnout zde:




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?

1. Sama jsi začala podnikat v ČR ještě při studiu. Jaké to bylo pro tebe zorientovat se ve všech povinnostech, které na tebe čekaly?

2. Co bys řekla, že je hlavní rozdíl mezi podnikáním v ČR a na Ukrajině (ještě před válkou)?

3. V rámci programu DoToho zaměřeného na uprchlé ukrajinské podnikatele jim pomáháš se začlenit do českého business světa. S čím nejvíce tito lidé bojují?

4. Jsou nějaké typické obory, ve kterých ukrajinští podnikatelé vynikají?

5. Jak si myslíš, že by mohli čeští podnikatelé pomoci těm ukrajinským v současné době? Co nejvíce potřebují?

6. Jaké jsou tvé další plány s ukrajinskou komunitou v ČR? A co plánuješ s DEFIDU, máte nějaké nové projekty?


17. 05. 2023


bottom of page