Podcast: Veřejné zakázky: Mohu se k nim přihlásit? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Veřejné zakázky: Mohu se k nim přihlásit?

V dnešní epizodě jsme se společně s Mgr. Miroslavem Knobem, právníkem z advokátní kanceláře OTIDEA LEGAL s. r. o., věnovali tématu, které řeší nejedny média, ale i nejeden podnikatel - veřejné zakázky. Dostane se k nim i menší podnikatel? Pojďme se na to společně podívat.



Veřejné zakázky jsou často skloňované téma. Mediální obraz je takový, že si pod ním můžete představit pouze dálnice, mosty nebo stavbu jaderné elektrárny. Mohou se k nim přihlásit úplně všichni, nebo je to pouze pro velké podnikatele?


Jak je to například v IT? Stát si nastaví laťku velice vysoko. Jak to má vyřešit menší podnikatel? Odradí byrokracie šikovné podnikatele? Jaké jsou na druhou stranu výhody veřejných zakázek? Je to stabilnější spolupráce? Jaké jsou první kroky podnikatele, který se chce přihlásit k veřejným zakázkám? Víte, jak pracovat s Profilzadavatele.cz? Jakou roli hraje korupce? Kdy podnikatelé nejčastěji vyhledávají právnickou radu? Pojďme si to rozebrat.


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


  1. Může se naprosto každý podnikatel ucházet o veřejné zakázky?

  2. Jsou oproti běžným obchodním vztahům v B2B segmentu některé zásadní výhody B2G segmentu, tedy vztahu se státem v rámci veřejné zakázky?

  3. Které zásadní kroky by měl učinit podnikatel, který by chtěl do veřejných zakázek vstoupit?

  4. Jak se vyvíjela legislativa týkající se veřejných zakázek po roce 1989? Nabízí dnešní legislativa prostor pro korupci?

  5. Prozraďte nám některý ze zajímavých případů, se kterými jste se ve své praxi v rámci veřejných zakázek potkal.

29. 03. 2023

bottom of page