Vše o financování prezidenských kampaní I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Vše o financování prezidenských kampaní

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Tomášem Navrátilem, vedoucím daňového týmu u nás v CEG, věnovali tématu dnešních dní - prezidenským volbám a jejich financování. Jakým způsobem to funguje?



Poslechněte si o prezidentech od prezidenta. V lednu žijeme všichni jednou věcí - prezidenskými volbami. Plánujete podpořit svého favorita svým hlasem, ale i finančně? Zajímáte se, jak funguje financování prezidenských kampaní? Jak fungují transparentní účty? Poslechněte si nejaktuálnější téma a buďte v obraze.


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


Jako kandidát na prezidenta mohu svoji kampaň financovat z transparentního účtu, na který mi přispívají mí podporovatelé. Jsou i další druhy příjmů, které jako kandidát mohu mít a ze kterých mohu financovat svoji kampaň?


Musí kandidáti přes transparentní účet provádět všechny transakce spojené s kampaní, nebo něco mohou skrýt i mimo tento účet?

Když finančně podpořím svého kandidáta- je tam nějaká minimální částka nebo maximální částka, kterou mohu poslat?

Když poskytuji dary neziskovým organizacím, mohu si je tzv. odečíst od daní. Jde to takhle i u příspěvků prezidentským kandidátům?

Co se stane s penězi, které kandidáti neutratí v kampani? Mohou si je nechat enbo je musí vrátit?


11. 01. 2023


bottom of page