Zálohy na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Zálohy na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ jsou zpět!

Aktualizováno: 25. 7. 2023

V září nejen, že děti nastoupily konečně zpátky do školních zařízení, ale také všem živnostníkům vyvstala povinnost, opět začít platit v plné výši své zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Kdy je nutné zálohy uhradit a další otázky Vám budou zodpovězeny v tomto článku.


Vládním opatřením přijatým kvůli COVID-19 byly odpuštěny všem OSVČ minimální výše záloh na sociální a zdravotní pojištění mezi březnem-srpnem 2020. Se začátkem září však toto opatření již neplatí a je nutné začít hradit zálohy na pojistné v plné vyměřené výši.


Co bylo OSVČ vlastně odpuštěno?

Někteří živnostníci se stále mylně domnívají, že jim byla odpuštěna povinnost platit celkovou výši záloh na sociální a zdravotní pojištění. U některých tak tomu opravdu je, ale pouze u těch, jejichž zálohy na sociální a zdravotní pojištění dosahovaly výše minimálních záloh.


Minimální zálohy pro rok 2020 jsou:

- sociální pojištění 2544 Kč (hlavní činnost), 1018 Kč (vedlejší činnost),

- zdravotní pojištění 2352 Kč.


Kdy musí OSVČ začít hradit zálohy?

Jelikož byly odpuštěny minimální výše záloh pouze mezi měsíci březen-srpen 2020, je nutné již za měsíc září uhradit plnou výši záloh. To stejné platí pro ty OSVČ, jejichž zálohy na tato pojištění dosahují pouze výše oněch minimálních záloh. I oni musí od září znovu platit své zálohy. Pokud by živnostník nezaplatil zálohy včas, bude mu vyměřeno později penále.


Termíny pro uhrazení záloh za září 2020:

- zálohy na sociální pojištění musí poplatník uhradit vždy nejpozději do konce daného měsíce, tedy za září je nutné uhradit mezi 1.-30.9.

- zálohy na zdravotní pojištění je nutné uhradit nejpozději do 8.dne následujícího měsíce, tedy za září je nutné uhradit mezi 1.9.-8.10.


Co když již OSVČ zaplatil zálohu za březen ještě před vyhlášením vládního opatření? Pokud jste za březen uhradili plnou výši sociálního a zdravotního pojištění, nemusíte tedy hradit zálohy za měsíc září. Zaplacená částka v březnu Vám bude započítaná do měsíce září.


Doporučujeme Vám si zkontrolovat, zda Vám při podání Vašeho daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2019 a následného podání přehledů pro správu sociálního zajištění a zdravotní pojišťovnu nebyla změněna výše záloh, které máte v tomto roce platit.


Jako OSVČ jste zodpovědní za správné a včasné zpracování svého účetnictví a daní. Pomáháme stovkám živnostníkům s jejich účetnictvím, podáváním daňových přiznání apod. V rámci spolupráce jim také poskytujeme odborné účetní a daňové rady, které se týkají přímo jejich podnikání. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci daňové evidence pro OSVČ našim klientům poskytujeme.



Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek!


O autorce:

Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.

Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG, a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


04. 09. 2020


bottom of page