Změna sazby DPH od 1. 1. 2020 I CEG
top of page
  • Obrázek autoraAnna Pelikánová

Změna sazby DPH od 1. 1. 2020

Aktualizováno: 31. 7. 2023


Dodání tepla a chladu, vodného a stočného se má přesunout do druhé snížené sazby daně. Změna má však různou účinnost.


Novelizace zákonem č. 80/2019 Sb. přesunula z 15% do 10% sazby daně dodávky tepla a chladu. Jde o změnu v § 47 zákona o DPH, jejíž účinnost byla posunuta na 1. 1. 2020. Zbytek novelizace měl účinnost nastavenu převážně na 1. 4. 2019.


Novelizace zákonem č. 256/2019 Sb., která souvisí s další vlnou EET, se do 10% sazby přeřazuje dodání pitné vody, vodné a stočné. Účinnost nastává 1. 5. 2020.


Rozhodující pro určení sazby daně, která má být přiznána, je okamžik přijetí platby nebo okamžik uskutečnění zdanitelného plnění.


Odkaz na článek Zaokrouhlování DPH po novele 2019 zde:


Poslouchejte naše podcasty, přihlaste se k odběru našich novinek a podívejte se, jaké služby nabízíme v rámci daňového poradenství.


Oblast DPH je vůbec ta nejsložitější v daňové legislativě. Náš daňový tým v tom však umí chodit. Denně pomáháme desítkám podnikatelům se v této problematice zorientovat. Pomůžeme i Vám a navrhneme ideální řešení Vaší situace. Podívejte se na další informace a služby, které ohledně DPH našim klientům poskytujeme.


O autorce:

Ing. Anna Pelikánová

Hlavní účetní Connect Economic Group s.r.o.

Anna je uznávanou odbornicí na mnohá témata vedení účetnictví v ČR. Je za ní více než 20letá praxe z finančního vedení nadnárodních korporací i výrobních firem. Jako autorka odborných publikací a lektorka seminářů na téma Účetnictví a daně pro nestátní neziskové organizace vzdělává další profesionály v oblasti účetnictví a daní v rámci celé ČR. Zodpovídá za profesionální služby, které klientům poskytujeme, a odborně vzdělává celý tým.


29. 11. 2019


bottom of page