Šárka Pelikánová

31. kvě 20232 min

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Daně po smrti: Záhady podnikatelské závěti

Aktualizace: 17. čvc 2023

V nejnovější epizodě podcastu se s daňovým poradcem Ing. Tomášem Navrátilem zaměříme na dědictví po podnikateli. Probereme náročné otázky jako nahlášení úmrtí podnikatele na finanční úřad, řešení dluhů nebo přeplatků, povinnosti pozůstalých v daňovém přiznání a přípravu podnikatele na možné problémy s finančním úřadem po úmrtí. Zároveň nabídneme praktické rady pro pozůstalé. Připojte se k nám pro objasnění tohoto složitého tématu.

V epizodě podcastu "Daně po smrti: Záhady podnikatelské závěti", moderátorka Šárka Pelikánová a daňový poradce Tomáš Navrátil prozkoumávají otázky týkající se dědictví po podnikateli. Diskutují o postupu nahlášení úmrtí podnikatele na finanční úřad, řešení dluhů a přeplatků u finančního úřadu, povinnostech pozůstalých v daňovém přiznání a strategiích pro přípravu na takové situace. Závěr je věnován dalším daňovým specifikům, které by měli pozůstalí mít na paměti. Tato epizoda je nepostradatelným zdrojem pro každého, kdo se vypořádává s dědictvím podnikatele.

Podcast si můžete poslechnout zde:

Apple: https://bit.ly/Snidane_s_Sarkou_Dane_po_smrti_zahady_podnikatelske_zaveti

Spotify: https://bit.ly/Snidane_s_Sarkou_Dane_po_smrti_zahady_podnikatelske_zaveti

Google: https://bit.ly/Snidane_s_Sarkou_Dane_po_smrti_zahady_podnikatelske_zaveti

YouTube: https://bit.ly/Snidane_s_Sarkou_Dane_po_smrti_zahady_podnikatelske_zaveti

Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.

O autorce:

Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.

Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.

Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.

Jaké otázky zazněly?

  1. Když se dojde k úmrtí podnikatele, živnostníka fungujícího v rámci OSVČ, musím to jako pozůstalý nahlásit na finanční úřad?

  2. Pokud podnikatel po své smrti zanechá dluhy u finančního úřadu, má někdo povinnosti je za něj zaplatit? Co když tam jsou naopak přeplatky a úřad by měl peníze vracet?

  3. Když podnikatel zemře v průběhu zdaňovacího období, má povinnost za něj ještě pozůstalí podat daňové přiznání?

  4. Dá se nějak zabezpečit proti případným nepříjemnostem s finančním úřadem po mém úmrtí? Jak se na takovou situaci mohu připravit?

  5. Jsou nějaká další daňová specifika, které by pozůstalí měli mít na paměti?

31. 05. 2023