COVID-19: Potřebuji přijmout zaměstnance - prohlídka? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraKvěta Tůmová

COVID-19: Potřebuji přijmout zaměstnance - co bude se vstupní prohlídkou?

Aktualizováno: 26. 7. 2023



Potřebujete přijmout nového zaměstnance, ale vzhledem k nouzovému stavu lékař uchazeče o zaměstnání NEVYŠETŘÍ. Jak máte tuto situaci řešit?

Zásadní informací pro zaměstnavatele je fakt, že od 16.3.2020 jsou zrušeny veškeré vstupní a periodické pracovnělékařské prohlídky zaměstnanců!


Jak má tedy zaměstnavatel postupovat, když chce přijmout nového zaměstnance?

Po dobu trvání nouzového stavu je zrušena povinnost zaměstnavatelů provádět vstupní i periodické pracovnělékařské prohlídky! Znamená to, že periodické prohlídky se nebudou provádět vůbec.

Ale jak to bude se vstupními lékařskými prohlídkami uchazečů o zaměstnání? Ty během nouzového stavu nahradí čestné prohlášení zaměstnance, ve kterém zaměstnanec svým podpisem čestně prohlásí, že je zdravotně způsobilý k výkonu činnosti, že v posledních 21 dnech nenavštívil některý ze státu s vysokým rizikem přenosu nákazy koronaviru, označovaný jako SARS CoV-2, který byl jako rizikový stát stanovený vládou České republiky, že netrpí žádným onemocněním, které by znemožňovalo vydání zdravotního průkazu a potvrdí v něm další informace, které jsou pro zaměstnavatele důležité z hlediska ochrany zdraví. Tímto čestným prohlášením se bude prokazovat i kontrolním úřadům.

Čestné prohlášení je možné stáhnout na tomto odkazu:


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.



Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek!


O autorce:

Ing. Květa Tůmová

Vedoucí mzdového oddělení Connect Economic Group

Květa se svým týmem zpracovává mzdy pro tisícovky zaměstnanců. Dokáže podnikatelům poradit také v oblasti získání dotací na zaměstnance. V našem týmu je specialistkou na zpracování mezd pro osoby se zdravotním postižením. Přednáší a vede naše semináře a Kurzy mzdového účetnictví.


23. 03. 2020

bottom of page