Jaká všechna pojištění platí OSVČ? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraFilip Krejčí

Jaká všechna pojištění platí OSVČ a k čemu vůbec slouží?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Jste OSVČ a nevíte jaká všechna pojištění byste si měli platit? V tomto článku vám na vše odpovíme.

Jaká všechna pojištění platí osoby samostatně výdělečně činné a k čemu vůbec slouží?


Osoby samostatně výdělečně činné by měly platit zdravotní pojištění a důchodové pojištění, dobrovolně si mohou rovněž platit nemocenské pojištění.


Jak velké částky měsíčně platí a zda vůbec, závisí na několika faktorech – jestli má OSVČ příjmy pouze z podnikání či také jiné druhy příjmů např. ze zaměstnání, jaké příjmy převažují a jak velké jsou příjmy z podnikání, jestli případné příjmy ze zaměstnání zakládají u zaměstnavatele účast na zdravotním a sociálním pojištění a v neposlední řadě, zda OSVČ není z pohledu zdravotního pojištění státní pojištěnec (např. student či starobní nebo invalidní důchodce). Zdravotní pojištění slouží ke krytí státem poskytované zdravotní péče.


Z účtu důchodového pojištění stát proplácí starobní, invalidní, sirotčí a vdovské a

vdovecké důchody. Díky placení nemocenského pojištění má OSVČ při splnění dalších podmínek nárok na nemocenskou, peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou a dlouhodobé ošetřovné.


Je u OSVČ automatické, že platí všechny pojištění? Je možné vše zařídit rovnou při zakládání živnosti na živnostenském úřadu?


Pokud má OSVČ příjmy z podnikání jako jediný zdroj příjmů, musí povinně platit zdravotní a důchodové pojištění. Minimální měsíční záloha na zdravotní pojištění je pro rok 2022 částka 2 627 Kč. Minimální měsíční záloha na sociální pojištění je pro rok 2022 částka 2 841 Kč.


Po podání daňového přiznání musí OSVČ rovněž každý rok podat na zdravotní pojišťovnu a na okresní správu sociálního zabezpečení přehledy o příjmech a výdajích. Na základě podaných přehledů může vzniknout doplatek, který musí OSVČ uhradit do 8 kalendářních dní po podání přehledů. Jestliže OSVČ začíná podnikat a zřizuje si živnostenské oprávnění, může se na živnostenském úřadu domluvit, aby úřad rovnou nahlásil vznik podnikání na pojišťovnách a na finančním úřadu. OSVČ tím odpadne zbytečná administrativa.


Kdo by si měl dobrovolně platit nemocenské pojištění? Kolik peněz OSVČ dostane při nemoci, když si platí například minimum 147 Kč?


Nemocenskou se vyplatí hradit, pokud OSVČ dosahuje nadprůměrných příjmů a vyššího daňového základu. Co jsou nadprůměrné příjmy je určitě individuální. Vše se ale dá propočítat a na základě přesného výpočtu se rozhodnout, zda dobrovolně nemocenské platit či nikoliv nebo se rozhodnout jít cestou komerčního pojištění.


Platba nemocenského pojištění by se měla rovněž zvážit u žen, které plánují v budoucnu založit rodinu. Při minimální platbě nemocenského pojištění 147 Kč za měsíc, je nemocenská 125 Kč za kalendářní den. Nemocenské se ale proplácí až od 15 kalendářního dne nemoci a dávka se postupně časem zvyšuje podle toho, jak je dlouho OSVČ nemocná.

Na co by měly myslet ženy, které plánují děti a chtěly by čerpat mateřskou?


Ženy by před otěhotněním měly znát podmínky, za kterých jim okresní správa sociálního zabezpečení začne mateřskou vyplácet.


Těmi jsou:


- Účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství.

- Účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 180 kalendářních dní v období jednoho roku před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství (započte se do celkové doby 270 dnů).

- OSVČ nesmí v době pobírání peněžité pomoci v mateřství vykonávat osobně samostatně výdělečnou činnost.


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorovi:


Ing. Filip Krejčí


Filip má více než 10letou praxi z vedení finančního a mzdového účetnictví obchodních korporací. Má zkušenosti s finančním řízením firem a vedením účetních týmů. Své znalosti a dlouholeté zkušenosti předává jako uznávaný lektor prostřednictvím odborných kurzů a seminářů dalším profesionálům v oblastech účetnictví, daní a mezd. Vedení účetnictví v jeho podání je profesionální a pochopitelné pro všechny.


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.


03. 11. 2022

bottom of page