KURZOVÉ ROZDÍLY I CEG
top of page

KURZOVÉ ROZDÍLY nestátních neziskovek v dani z příjmů právnických osob

Aktualizováno: 25. 7. 2023

Kurzové rozdíly u neziskovek dokáží zamotat hlavu nejedné účetní a daňovému poradci. Upozorňujeme, že následující článek se vztahuje na nestátní neziskové organizace, které jsou zároveň poplatníkem s úzkým základem daně.


Do základu daně u veřejně prospěšných poplatníků s úzkým základem daně) vstupuje:

· příjem z hospodářské činnosti

· příjem z hospodaření s majetkem (úroky nezdaněné u zdroje v bance, kurzové rozdíly, příjmy z prodeje majetku, příjmy z pronajímání majetku)

· příjmy z reklam

· příjmy z těch druhů hlavní činnosti, které jsou v daném období zisková.

Kurzové rozdíly nejsou příjmy a výdaje ani z hlavní činnosti ani z hospodářské činnosti; jedná se o příjmy a výdaje z nakládání s majetkem.

ALE POZOR, např. rozdíl u dotace mezi přepočtem inkasovaných EUR na CZK a přepočtem vynaložených nákladů v CZK na EUR není kurzovou ztrátou ve smyslu zákona o účetnictví, ale ztrátou z dotace (na vyúčtování dotace se vynaložilo více nákladů, než kolik bylo zaplaceno). Tento rozdíl je ztrátou z hlavní činnosti a nemůže se proto u veřejně prospěšných poplatníků s úzkým základem daně daňově využít.


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek!


O autorce:

Ing. Anna Pelikánová

Hlavní účetní Connect Economic Group s.r.o.

Anna je uznávanou odbornicí na mnohá témata vedení účetnictví v ČR. Je za ní více než 20letá praxe z finančního vedení nadnárodních korporací i výrobních firem. Jako autorka odborných publikací a lektorka seminářů na téma Účetnictví a daně pro nestátní neziskové organizace vzdělává další profesionály v oblasti účetnictví a daní v rámci celé ČR. Zodpovídá za profesionální služby, které klientům poskytujeme, a odborně vzdělává celý tým.


V ČR se málo kdo vyzná v daních neziskových organizací. My máme v týmu přední odborníky na tuto oblast, proto se na nás můžete spolehnout. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci zpracování daní pro neziskové organizace našim klientům poskytujeme.


16. 11. 2020

bottom of page