top of page
Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Naši lidé: Ing. Tomáš Navrátil - daňový poradce

Aktualizováno: 24. 7. 2023


1. Jak jste se dostal k tomuto oboru?


Jisté povědomí o oblasti daní jsem získal už na střední škole (obchodní akademie). Někdy na začátku vysoké školy jsem doprovázel bratra, který prodával byt, k notářce, která ho mylně poučila o daňových souvislostech prodeje. Na mě se dívala jako na mladého cucáka a když jsem ji na chybu upozornil, nebyla schopna odborně reagovat. Sice mě na jednu stranu překvapilo, že notář – odborník, který se nějakou oblastí živí, se dokáže až takto mýlit, na druhou stranu jsem zjistil, že se v daňovém zákoně umím zorientovat.


Na vysoké ekonomického směru jsem měl k této oblasti taky blízko a zásadní zlom přišel, když mou vysokou školu navštívily firmy z tzv. Velké čtyřky (čtyři největší auditorské a daňově-poradenské společnosti na světě). Zaujalo mě, když sdělovaly, že daňové poradenství je vlastně hlavně práce s textem. Kombinace ekonomického zaměření a orientace v textu se mi jevila jako ta nejlepší možná kombinace pro mě. Zkusil jsem tedy po škole absolvovat výběrové řízení do těchto firem. Ač se mi to zdálo jako nereálné, protože míst bylo málo, uchazečů hodně a výběrové řízení dost komplexní, podařilo se mi jednu z firem přesvědčit, že bych mohl být posilou jejich týmu. A tam vše začalo naplno.


2. Co je Vaší největší motivací?


Maximální uspokojení mi přináší pomoci klientovi. Poradit mu v něčem, co potřebuje zjistit. Způsobit takový ten aha-moment na jeho straně, když mu pomůžu něco zjistit a pochopit. To je pro mě ta největší motivace do další práce!


3. V čem se podle Vás odlišuje CEG od ostatních firem?


Staví vše na pevných základech. Na hodnotách, otevřenosti a na pravidelné interní komunikaci v rámci celého pracovního týmu. K tomu entuziasmus Šárky, erudice paní Pelikánové – to je mix, který není jinde k nalezení.


4. Co Vás baví na práci v CEGu?


Mám volné pole působnosti, co se daňového poradenství týče. Mám oporu v paní Pelikánové, se kterou kdykoliv můžu probrat odborné otázky. Můžu napomáhat tvoření systému daňového poradenství v této firmě. Je tu příjemná atmosféra. A dostanu se k zajímavým klientům.


5. Jste jedním z hlavních tahounů našich podcastů. Jaký pocit z toho máte?


Už na vysoké škole jsem byl moderátorem studentského rádia. To jsem zjistil, že mám celkem příjemný hlas. Mluvit v takovém prostředí anebo mluvit na veřejnosti před lidmi mě baví. Zároveň je zajímavé promýšlet, jak sdělit kolikrát jednoduché věci, tak, aby tomu porozuměla i babička z Horní Dolní. To bývá někdy to nejtěžší. Pocit z toho mám tedy znamenitý, baví mě to, jen houšť.


Přidejte se k našemu týmu odborníků a skvělých lidí, kteří si kladou za cíl se stále vzdělávat a dbát na svůj osobní rozvoj. Investujte do sebe a získejte práci, která není jen o číslech!


18. 02. 2022

Comments


bottom of page