Paušální daň 2022 I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Paušální daň 2022

Aktualizováno: 24. 7. 2023

Velké otazníky stále visí nad tzv. paušální daní, která přišla nově v platnost v roce 2021. Slibovalo se, že přinese úsporu peněz i času pro velké množství OSVČ. Pravdou však je, že ne všichni mají možnost paušální daň využít. Patříte mezi ty šťastlivce, kterým se paušální daň vyplatí a kteří ji mohou uplatňovat? A víte o nové výši paušální daně pro rok 2022?



Pokud vás láká možnost uplatňovat všechny výhody paušální daně, rozhodně neváhejte a přečtěte si tento článek co nejdříve. Protože k paušální dani pro rok 2022 se můžete přihlásit nejpozději do 10.1.2022! Níže zjistíte co to paušální daň je, zda je pro vás výhodná a jak se k ní případně přihlásit.


Co to je paušální daň? Je pro mě vůbec zajímavá?

Pokud jste OSVČ, dobře znáte ten rituál - každý měsíc posíláte zálohy na zdravotní a důchodové pojištění. Na konci roku pak začnete panikařit, že se blíží termín podání daňového přiznání k dani z příjmů. Zároveň se musí podat přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. To vše si necháte zpracovat daňovým poradcem a jen se modlíte, abyste nemuseli nic doplácet. Což se často nenaplní a vy hradíte nedoplatky jak na zdravotní a důchodové pojištění, tak na dani z příjmů.

Pokud byste se chtěli od těchto rituálů osvobodit, máte v případě splnění všech podmínek nárok začít uplatňovat tzv. paušální daň. Tedy v jedné částce měsíčně si zaplatíte konečnou částku za zdravotní, důchodové pojištění, a zároveň také na daň z příjmů. Nemusíte pak podávat žádné přehledy ani daňové přiznání a vše vyřešíte onou jednou měsíční částkou.



Kolik měsíčně za paušální daň zaplatím?

Celková částka je pro rok 2022 stanovena na 5 994 Kč. Pozor tedy pro všechny z vás, kteří jste se přihlásili k paušální dani již v roce 2021, částka se navýšila a je potřeba začít už od ledna 2022 platit novou výši.


Mohu vstoupit do režimu paušální daně? Jaké jsou podmínky pro vstup?

Vstoupit může každý OSVČ, jehož příjmy ze samostatné činnosti (tedy z podnikání) nepřesahují v daném roce 1 milion Kč a zároveň není plátcem DPH. OSVČ však musí splňovat ještě další podmínky, které se hlavně týkají jeho případných dalších příjmů. Například při příjmů ze zaměstnání, které nesplňují podmínky uvedené níže, není možné do režimu paušální daně vstoupit.


Co když mám více příjmů? Mohu paušální daň využívat?

Paušální daň je primárně určena pro OSVČ, kteří vykonávají pouze podnikatelskou činnost. Překážkou ale nejsou také určité druhy příjmů uvedené níže:

- příjmy, které nejsou předmětem daně z příjmů,

- osvobozené příjmy,

- příjmy podléhající srážkové dani (například DPP do 10 000 Kč měsíčně, nebo DPČ do 3 500 Kč měsíčně),

- další příjmy, které nepřekračují hranici 15 000 Kč (například příjmy z nájmu, příjmy z prodeje akcií, příjmy z kapitálového majetku apod).


Pokud tedy splňujete veškeré tyto podmínky, můžete se k paušální dani registrovat. Otázkou však stále zůstává, zda se vám to vyplatí.



Vyplatí se mi paušální daň finančně?

Obecně lze říct, že pro OSVČ, kteří vydělávají více, ale zároveň mají nízkou sazbu výdajového paušálu, je výhodnější vstoupit do režimu paušální daně.

Zda se vyplatí vstup i vám však zjistíte jednoduše. Stačí veškeré známé údaje ohledně vašich příjmů a případných slev na dani vložit do kalkulačky Ministerstva financí. Odkaz na ni je zde: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2021/kalkulacka-pausalni-dane-pro-rok-2022-43057

Pozor ale pro ty z vás, kteří uplatňujete tzv. odečitatelné položky. I u nás v CEG máme spoustu klientů, kteří uplatňují například zaplacené úroky z hypotečního úvěru. A při současných cenách nemovitostí a výších úrokových sazeb nejsou tyto částky zanedbatelné. Někdy se jedná i o stovky tisíc ročně. Kalkulačka ovšem tyto odečitatelné položky neumožňuje do výpočtu zahrnout. V případě, že využíváte některou z odečitatelných položek, doporučujeme si výhodnost paušální daně ověřit s vašim daňovým poradcem.


Existuje nějaká hranice příjmů, odkdy mohu říct, že se mi paušální daň vyplatí?

Velmi těžko se stanovuje nějaká přesná hranice, protože každý OSVČ a poplatník daně má jiný nárok uplatňování odečitatelných položek a slev na dani. Každý má zároveň trochu jiné příjmy a možnosti uplatňování výdajových paušálů. Pro zjednodušení ale uvádíme níže pár příkladů. Prosím, berte je pouze jako orientační.


OSVČ s možností uplatňovat 40% výdajový paušál:

Pokud OSVČ neuplatňuje slevy na děti a jeho příjem je vyšší něž cca 415 000 Kč ročně, je pro něj zřejmě výhodnější využívat paušální daň.


OSVČ s možností uplatňovat 60% výdajový paušál:

Opět v případě, že takový OVSČ neuplatňuje slevu na děti a další odečitatelné položky, je možné hovořit o hranici cca 620 000 Kč pro výhodnost vstupu k režimu paušální daně.


OSVČ s možností uplatňovat 80% výdajový paušál:

Zde by se našel těžko jakýkoliv OSVČ, pro nějž by bylo výhodnější přejít do režimu paušální daně. Ale i takové případy mohou nastat.


Vyplatí se mi paušální daň časově?

Pokud nejste milovníci administrativy a plateb, rozhodně se vyplatí. Nebudete muset totiž odesílat zvlášť platbu na zdravotní pojištění, zvlášť na důchodové pojištění a případně při podání daňového přiznání ještě doplatek na dani. Zároveň poplatníci paušální daně nemají povinnost podávat daňové přiznání. To může být výhoda, protože to ušetří nějaký čas, a samozřejmě i peníze za práci daňového poradce. Otázkou ovšem je, jak budou na takovou situaci pohlížet finanční instituce, které by zkoumali bonitu klienta například při žádosti o získání hypotéky.

Nezapomeňte však na to, že i při vstupu do paušální daně se nezbavujete povinnosti vést evidenci o svých příjmech. To vyplývá jak ze zákona, tak ale také z nutnosti pro vás si hlídat, zda jste náhodou neporušili některou z podmínek (například překročení hranice příjmů 1 milion Kč, povinnost registrovat se k plátcovství DPH apod).


Vyplatí se mi paušální daň z hlediska důchodového pojištění?

Ti z vás, pro které je důležité sledovat výši odvedené částky na důchodové pojištění (například z důvodu brzkého nástupu do důchodového věku), by měli zpozornět. Ne pro všechny se totiž může paušální daň vyplatit. Na důchodové pojištění jde z paušální daně totiž měsíčně částka 3 267 Kč, která je oproti té minimální navýšena o 15 %. Pro ty z vás, kteří nemáte vysoká příjmy z podnikání to může být v pořádku a výhodné. Ti z vás, kteří byste bez uplatňování paušální daně odváděli důchodové pojištění ve vyšší výši, budete mít při případném vyměřování důchodu nevýhodu. Doporučujeme tuto problematiku konzultovat s účetní/m.


Co když se stanu plátcem DPH nebo poruším jinou podmínku během roku?

Nebojte se, i na takové situace zákon pamatuje a mají řešení. Pokud po vstupu do režimu paušální daně zjistíte, že již nenaplňujete veškeré podmínky, jednoduše se odregistrujete. Tím se zároveň vrátíte zpátky do režimu, kdy budete muset začít platit klasicky zvlášť zálohy na důchodové a zdravotní pojištění, na konci roku podáte daňové přiznání a přehledy, a případně uhradíte nedoplatky.


Jak se mohu přihlásit k paušální dani?

Pokud si jste jisti, že splňujete veškeré podmínky a vstup do paušální daně se vám vyplatí, jednoduše se k paušální dani registrujte na tomto odkaze: https://ouc.financnisprava.cz/osvcpp/form/danovySubjekt



Nejste si stále jisti, zda máte nárok vstoupit do režimu paušální daně? Vyplatí se vám to skutečně? V případě dotazů se na nás můžete určitě obrátit. Rádi s vámi vše prokonzultujeme.


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG, a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


29. 11. 2021


bottom of page