Podcast SníDANĚ s Šárkou: Co si můžete dát do nákladů I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Co všechno si můžete dát do nákladů?

Aktualizováno: 25. 7. 2023


Co všechno si ještě můžete dát do nákladů, a co už ne? Co se za náklad považuje? Co patří například mezi náklady na reprezentaci? A jak je to s kontrolami?


I v další epizodě si povídám s Tomášem Navrátilem, zkušeným daňovým poradcem a mým kolegou z Connect Economic Group. Protože se právě podávala daňová přiznání k dani z příjmů za rok 2019, řešíme spolu aktuální téma.


Podcast si můžete poslechnout zde:


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek!


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Ing. Šárka Pelikánová je majitelkou účetní a daňové kanceláře Connect Economic Group s.r.o. Již více než 7 let poskytuje profesionální služby více než 200 klientům. Vzdělává podnikatelskou komunitu v rámci svého semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele.


Každý podnikatel čas od času potřebuje poradit v oblasti daní. Náš daňový tým je tvořen odborníky, kteří se v této oblasti neustále vzdělávají a jsou zároveň velmi lidští, tudíž dokážou všechny Vaše otázky zodpovědět velmi srozumitelně. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci daňového poradenství našim klientům poskytujeme.


Jaké zazněly otázky?


Tak mě tak napadá, který z těch dotazů, který se týkal uznatelnosti nákladů ve firmě, ti nejvíce utkvěl v hlavě? Já si třeba pamatuji, že jsme docela nedávno v CEG řešili, zda je možné si dát do nákladů vitamínové infuze….to třeba utkvělo mě. Je něco, co by to trumflo?


Někdy se setkávám s názory, že do nákladů se dá dát vše, co jsem schopen si obhájit. Tak prosím, mohl by jsi jako daňový poradce vysvětlit, jak to je ve skutečnosti a co si opravdu můžeme dát do nákladů?


Někdy je to ale přeci jen sporné. Sám to znáš z praxe. U některého klienta by stejná věc prošla, u jiného ne. A tady mě napadá taková jedna vložka. V rámci mého semináře Základy účta a daní se mě podnikatelé často ptají, zda si mohou dát do nákladů oblečení. Mohl bys to prosím vysvětlit i ostatním posluchačům, jak to s tou daňovou uznatelností v tomto případě je?


Jasný, chápu. Věřím že i ostatní 😊 Co ale málokdo ví, teda soudím podle reakcí na semináři Základů, tak je, že existují nějaké reprezentační náklady a ty se nedají uznat jako daňový náklad. Dej prosimtě nějaký typický příklad toho, co je to reprezentační náklad? A vysvětli, proč tedy není daňově uznatelný?


Ty jo…když tě tak poslouchám a přemýšlím….víš co upřímně nemám moc ráda? A omlouvám se tím všem, kteří se v tom poznají a vzpomenou si, že se mě na to ptali. Já fakt nemám ráda ty otázky typu: „Tak co bys mi doporučila, abych si dala ještě do těch nákladů?“ Někdy mám pocit, jako kdyby se ode mě očekávalo, že budu znát každý výdaj, který firma nebo živnotník uskutečnili, a že budu schopna rychle na toto odpovědět. A nedej bože, že jim snad poradím, jak obcházet zákon a nebo se dopouštět nelegální činnosti. Jaká otázka ve spojitosti s náklady a s tzv. daňovou optimalizací dokáže vyvézt z míry tebe?


Ted jsme v CEG zpracovávali velké množství daňových přiznání. Ani jsem to nepočítala, ale je jich takových 500 skoro. Co bys doporučil podnikatelům, kdy mají začít řešit vlastně svoje daňové přiznání k dani z příjmů a všechny ty otázky ohledně tzv. daňové optimalizace?


Tady mě napadá něco, na co se mě zrovna včera ptala jedna klientka- jak se řeší situace, že si zapomenu uplatnit nějaký náklad, který je například podstatný a chtěla bych si ho ještě dodatečně uplatnit v přiznání?


A nehrozí mi u toho, že na mě přijde finanční úřad na kontrolu? Respektive, kdy může vlastně finanční úřad na kontrolu přijít?


Ty jo Tome, mě teď napadlo další téma na podcast. Že bychom mohli rozebrat více okolo kontrol finančního úřadu. Respektive se můžeme pobavit i s dalšími kolegy z CEG, kteří zažili další kontroly úřadů jako jsou například Inspektorát práce, kontrola z úřadu práce apod...na to se vlastně lidé také často ptají že?


12. 08. 2020



bottom of page