Podcast SníDANĚ s Šárkou: Jednatel společnosti I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Fungování na pozici jednatele společnosti

Aktualizováno: 25. 7. 2023

V této epizodě o účetnictví, daních a mzdách si budu povídat s mým kolegou a mzdovým specialistou Filipem Krejčím.

Jaké jsou odpovědi na nejčastější otázky, které máte ve spojitosti s vaším fungováním na pozici jednatele společnosti - z hlediska daní a nastavení smlouvy? A jaké jsou nejpodstatnější informace ohledně vlastního zaměstnávání a poskytování si benefitů z firmy?


Podcast si můžete poslechnout zde:


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek!


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Ing. Šárka Pelikánová je majitelkou účetní a daňové kanceláře Connect Economic Group s.r.o. Již více než 7 let poskytuje profesionální služby více než 200 klientům. Vzdělává podnikatelskou komunitu v rámci svého semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele.


Každý podnikatel čas od času potřebuje poradit v oblasti daní. Náš daňový tým je tvořen odborníky, kteří se v této oblasti neustále vzdělávají a jsou zároveň velmi lidští, tudíž dokážou všechny Vaše otázky zodpovědět velmi srozumitelně. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci daňového poradenství našim klientům poskytujeme.


Jaké zazněly otázky?


Já asi rovnou začnu s tou smlouvou o výkonu funkce jednatele a pak se přesuneme postupně k tomu tématu zaměstnávání se odměňování se. Jako jednatel, musím mít uzavřenou s daným s.r.o., kde tu funkci jednatele vykonávám, smlouvu?


Co vlastně taková smlouva musí obsahovat? Podle čeho se řídí (narážím na to, že to není podle zákoníku práce).


Musí být funkce jednatele nějak odměněna a nebo to mohu dělat bezúplatně?


Existuje z nějakého důvodu povinnost si jako jednatel dávat za výkon této funkce nějakou odměnu? Na co narážím- na mém posledním semináři Základy účetnictví a daní se objevil dotaz jednatele vlastního s.r.o. Bylo mu řečeno jeho účetní, že aby mohl ze svého s.r.o. čerpat jakékoliv benefity (on například zmiňoval používání firemního vozidla), tak si musí vyplácet alespoň nějakou částku právě na tu smlouvu o výkonu funkce jednatele. Je na tom něco pravdy? Musí opravdu jednatel získávat za svou funkci nějakou odměnu, aby mohl čerpat jiné firemní benefity jako jiní zaměstnanci?


Jsou nějaké výhody, proč by případně bylo dobré si vyplácet něco právě na tu smlouvu o výkonu funkce jednatele?


Pamatuji si, že jsme s jedním z našich mezinárodních klientů řešili takovou věc- klient, jednatel českého s.r.o. není Čech, ale občanem a obyvatelem Polska. A čas od času potřebuje zajet do ČR na kontrolu. Bydlí tady potom v hotelu. Jeho dotaz byl, zda může na základě té smlouvy o výkonu funkce jednatele nechat své s.r.o. proplácet tento hotel. Za normálních okolností to samozřejmě nejde, protože hotely a celkově cestovní příkazy se mohou proplácet pouze zaměstnancům. Ale jak to je v tomto případě, kdy se jedná o jednatele, který má uzavřenou smlouvu o výkonu jednatele?


Dobře, vezměme, že tedy máme s.r.o., jsme v něm jednateli. Nijak se například jako jednatelé neodměňujeme za tuto funkci na základě té smlouvy o výkonu funkce jednatele. A potřebuji pořešit, jak se odměnit. Už jsme tady někdy v epizodě č.3 rozebírali s našim kolegou, daňovým poradcem Tomášem Navrátilem, jakým způsobem se dá legální cestou vytáhnout peníze z firmy. Ale teď bych se ráda zaměřila na to zaměstnávání sebe samotného ve své firmě. Platí tam nějaká omezení oproti zaměstnávání dalších lidí ve firmě? Mám jako majitel/jednatel stejná práva a povinnosti jako zbytek zaměstnanců?


Tady mě tak napadá, zda vůbec může dojít k tomu, že mohu sám sebe nějak vyhodit z práce a třeba ještě si nějak proplatit odstupné. Je to sice extrémní příklad, ale mohlo by k němu z legislativního hlediska dojít?


V některé starší epizodě tohoto podcastu jsme se bavili společně o tom, jaké jsou povinnosti a veškeré náležitosti spojené se zaměstnáváním. Načrtli jsme i to, kolik to stojí. Pojďme se ale podívat právě na tu nákladovou stránku trochu blíže. Když si budu chtít jako majitel firmy, a klidně i její jednatel zaměstnat. Kolik mě to bude stát skutečně? Kolik to s.r.o. a kolik mě jako zaměstnance?


Dá se vlastně někdy doporučit, že je pro majitele firmy výhodnější se nechat zaměstnat u sebe ve firmě, než využít jinou formu vytáhnutí si peněz z firmy, jako například dividendou apod?


Mnohokrát se setkávám na mém semináři nebo na konzultacích, že si podnikatelé neuvědomují, že jejich firma se nerovná jejich peníze. Mnoho podnikatelů má dojem, že si mohou z firmy vybírat peníze pro vlastní účely, na své živobytí atd. Jak se tohle potom účetně vyřeší? Jak je potřeba postupovat v případě, že třeba jako podnikatel opravdu nyní nemám na svém osobním účtu ani korunu, a musím si půjčit z firmy?


Platí i pro majitele firmy, že firemní benefity musí zdanit, případně z nich odvézt sociální a zdravotní pojištění? V předminulém díle jsme se o benefitech bavili trochu více, dokonce si vzpomínám, že jsme rozebírali i takové trochu nestandartní benefity…..jak to je ale s majitelem firmy? Fungují pro něj stejná pravidla jako pro ostatní zaměstnance z hlediska benefitů?


Naturální příjmy- to je rozhodně něco, co si spoustu majitelů firem vůbec neuvědomuje, že se jich poměrně běžně dopouští. Příklad za všechny- jdu se svým obchodním partnerem na kávu, pozvu ho a zaplatím za sebe i za něj a uhradím to z firemní kreditky nebo z firemní pokladny. A hle, máme tady naturální příjem, protože to kafé pro mě jsem si zaplatit správně neměl. Jaké konsekvence mají vlastně naturální příjmy? Na co musím myslet?


16. 10. 2020



bottom of page