Datové schránky: Jak je používat a co za přinášejí? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Datové schránky: Jak je mám používat a co za výhody přinášejí?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Filipem Krejčím, hlavním účetním u nás v CEG, věnovali datovým schránkám. Jaké jsou jejich výhody a možnosti? Skutečně šetří čas a peníze?



Máme před sebou zásadní krok k digitalizaci státní správy. Od 1. 1. 2023 mají právnické osoby a podnikající fyzické osoby povinnost jít s dobou a využívat datové schránky. Mám počkat do konce března se zřízením? Co vše musím podávat přes datovou schránkou? Co když odevzdám podklady finančnímu úřadu osobně v papírové podobě? Jaké jsou výhody datové schránky? Vyřídím si vše z pohodlí domova? Jaké jsou vychytávky datové schránky? Pojďme na to!


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


1. Využíváš sám rád při práci datovou schránku?

2. Kdo všechno od nového roku musí využívat datovou schránku?

3. Musí datovou schránku používat i umělci, kteří nevlastní IČ a nejsou tedy živnostníky?

4. Když jsem OSVČ a mám vlastní datovou schránku, mohu přesto daňové přiznání podávat papírově přímo na finančním úřadu?

5. Co když chci podat své daňové přiznání už nyní, ale stále mi nedorazily přístupy do datové schránky? Mohu ho podat fyzicky a ne elektronicky?

6. Jaké další výhody přináší datová schránka? (narážím například na to, že se můžeš napojit na portál ČSSZ, podávat DPFO do 2.5….)

7. Co bys novým uživatelům datových schránek poradil? (třeba nastavení notifikací, ukládat si doručenky…)


01. 02. 2023

bottom of page