Podcast SníDANĚ s Šárkou: Identifikovaná osoba I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Identifikovaná osoba k DPH a její povinnosti

Aktualizováno: 24. 7. 2023

Šárka Pelikánová si v této epizodě opět povídala s Tomášem Navrátilem, zkušeným daňovým poradcem a jejím kolegou z Connect Economic Group. Řeč byla o identifikované osobě.



Daň z přidané hodnoty a povinnosti okolo ní se netýkají pouze plátce DPH. Jaká je nejčastější situace, kdy se podnikatel dostane do situace, kdy DPH musí řešit, ačkoliv plátcem DPH není? Kdy se člověk stává identifikovanou osobou, i když není plátcem DPH? Jaké povinnosti identifikovaná osoba má? Kdy si vzít na pomoc daňového poradce?


Podcast si můžete poslechnout zde:



Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.

Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Oblast DPH je vůbec ta nejsložitější v daňové legislativě. Náš daňový tým v tom však umí chodit. Denně pomáháme desítkám podnikatelům se v této problematice zorientovat. Pomůžeme i Vám a navrhneme ideální řešení Vaší situace. Podívejte se na další informace a služby, které ohledně DPH našim klientům poskytujeme.


Jaké zazněly otázky?


V minulé epizodě jsme si povídali o DPH. Jak jsme v ní upozornili posluchače, DPH a povinnosti okolo něj se netýkají pouze plátců. Jaká je podle tebe nejčastější situace, kdy se podnikatel nevědomky dostane do situace, že musí DPH řešit a přitom není plátcem?


Teď již tedy víme, že se podnikatel může stát identifikovanou osobou. CO to ale vlastně ta identifikovaná osoba přesně je? Není to plátce DPH, přitom ale řeší DPH….jak si máme tento termín vykládat?


Jaké povinnosti identifikovaná osoba má? Má i nějaká práva jako má plátce DPH?


Jak probíhá registrace? Kde se vůbec může podnikatel registrovat?


Kdy bys řekl, že je čas pro podnikatele se ozvat daňovému poradci a už to neřešit na vlastní triko?


Co se stane, pokud podnikatel neví, že se měl registrovat jako identifikovaná osoba k DPH? Jsou nějaké lhůty, které musí podnikatel v takové situaci splnit?


Je možné říci, kdy je lepší se stát plátcem DPH a přestat být pouze identifikovanou osobou?


Tak, a tím bychom mohli zakončit povídání o DPH že? Už není nic dalšího, co by nás mohlo v této oblasti překvapit co?


30. 06. 2021

bottom of page