Podcast: Jak postupovat při prodeji firmy? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Jak postupovat při prodeji firmy?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V dnešní epizodě jsme se společně s JUDr. Pavlem Zuskou, renomovaným právníkem z advokátní kanceláře OTIDEA LEGAL s.r.o., věnovali tématu, které řeší nejeden podnikatel - prodej svého podílu ve firmě. Jak postupovat jako prodávající a jak jako kupující? Pojďme se na to společně podívat.



Jste na životním rozcestí a uvažujete nad prodejem podílu ve své firmě? Co vše si pod tím můžeme představit? V čem by měl být obezřetný kupující a v čem naopak prodávající? Mohu si říct, jakou část svého podílu chci prodat? Mohu si ponechat rozhodovací pravomoc?


Co si představit pod prověrkou Due Diligence? Je potřeba mít po boku daňového poradce nebo účetní? Co vše obnáší převést svůj podíl na další generace? Zajímáte se o developerské projekty? Kdy se potkáte s pojmem special purpose vehicle (SPV)? Jaký je rozdíl mezi share deal a asset deal? Týká se to i akciových společností? Doporučí mi právník komu prodat svůj podíl? Odhadne mi právník hodnotu společnosti? Co když je prodávající ženatý/vdaná? Kupujete společnost i s partnerem bývalého majitele?


Všechny tyto otázky probereme s renomovaným právníkem JUDr. Pavlem Zuskou z advokátní kanceláře OTIDEA LEGAL s.r.o. a zabrusíme společně i do právnického světa.


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


1. V jaké fázi svého života se nacházejí lidé, kteří se na vás obracejí v otázce prodeje obchodního podílu ve své společnosti?


2. Co vše vlastně můžeme rozumět pod pojmem obchodní podíl? Jedná se o jen o prodej podílu na s.r.o.?


3. Kdo jsou z vaší praxe nejčastější kupci daných podílů? Převádí se na rodinné příslušníky, prodávají se přátelům a dlouholetým obchodním partnerům nebo úplně cizím subjektům?


4. Na co vše by měl podnikatel myslet, pakliže se rozhodne celou nebo část svého obchodního podílu prodat?


5. Je podle vás důležité při takové transakci spolupracovat i s daňovým poradcem? Nebo očekávají, že jim daňové důsledky vysvětlíte vy jako právník?


01. 03. 2023



bottom of page