Podcast SníDANĚ s Šárkou: Jak založit s.r.o.? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Jak založit s.r.o.?

Máte-li zajímavý podnikatelský nápad a plán na jeho realizaci, zbývá už jen krůček ke startu vašeho podnikání, a tím je založení firmy. Nejčastější volbou podnikatelů je společnost s ručením omezeným, s.r.o. Jak v praxi probíhá založení firmy, kolik času byste si měli vyhradit a s kým byste měli spolupracovat? Na všechny tyto otázky odpoví v novém díle SníDANĚ s Šárkou advokát Pavel Zuska ze společnosti OTIDEA Legal.


JUDr. Pavel Zuska se v advokacii pohybuje přes 10 let, advokátem je od roku 2018. Než založil advokátní kancelář OTIDEA LEGAL, působil ve středně velké advokátní kanceláři, kde se v rámci široké generální praxe věnoval celé řadě právních odvětví, včetně zastupování v soudních a správních řízeních a obhajoby v trestním řízení, a to i v mediálně sledovaných kauzách. Ve své praxi se zaměřuje převážně na právo občanské, obchodní a trestní.


Podcast si můžete poslechnout zde:




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků v médiích. Vede oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu, a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ, nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví svým klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?

  1. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody spojené se zakládáním s.r.o. v porovnání s jinými podnikatelskými formami?

  2. Kdy je vhodné zvážit možnost zakládání s.r.o. s jedním společníkem a kdy je naopak výhodné mít více společníků? Existuje minimální či naopak maximální počet společníků v jednom s.r.o.?

  3. Existují nějaké specifické požadavky, které musí podnikatel vzít v úvahu při volbě jména pro své nové s.r.o.?

  4. Co zahrnuje zakladatelská listina a jaké informace by měla obsahovat? Jsou některé klíčové body, na které by měl podnikatel být zvláště pozorný?

  5. Jaké jsou finanční náklady spojené s procesem zakládání s.r.o. a jsou nějaké možnosti, jak tyto náklady minimalizovat?

  6. Jakým způsobem může podnikatel zajistit, aby byl majetek jednotlivých společníků chráněn a odpovědnost byla omezena na vložený kapitál?

  7. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se podnikatelé dopouštějí při zakládání s.r.o., a jak se lze vyhnout potenciálním komplikacím?


19. 1. 2024

bottom of page