Kolik státu zaplatím na dani za svou nemovitost? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Kolik státu zaplatím na dani za svou nemovitost?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Tomášem Navrátilem, vedoucím daňového týmu u nás v CEG, věnovali dani z nemovitých věcí v roce 2023. Termín podání daňového přiznání - 31. leden 2023 se již blíží. Máte všechny informace a dokumenty?



Vlastníte nemovitost, nebo si chcete nějakou pořídit? Máte daňových otázek plnou hlavu? Kdo všechno má povinnost platit daň z nemovitých věcí? Je to pouze majitel, nájemník nebo dokonce pachtýř? Jak vymezit samotný předmět daně? Provádíte každoroční revizi katastru? Jak je to s veřejnými pozemky? Co stát a daně? Jedná se o movitou, nebo nemovitou stavbu? Jak zjistím, že mám daň platit? Vyzve mě někdo? Blíží se 31. 1. 2023 - máte již podané daňové přiznání? Musím daň rovnou zaplatit?


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


1. Kdo všechno má povinnost platit daň z nemovitosti? Je to každý občan a nebo jen vybraná skupina?

2. Ze kterých nemovitostí je potřeba hradit daň? Platí se například i z pozemků?

3. Když si pořídím do vlastnictví novou nemovitost, informuje mě o mé povinnosti zaplatit daň z nemovitosti nějak automaticky finanční úřad? Nebo jak se mám k dani registrovat?

4. Příklad: když si zakoupím byt v roce 2022, dokdy musím zaplatit daň a podat daňové přiznání?

5. Musím přiznání podávat každý rok když nadále nemovitost držím? Nebo kde zjistím, kdy a kam mám kolik zaplatit?

6. Co se stane, když daň neuhradím?


25. 01. 2023


bottom of page