Podcast: Podnikat jako OSVČ, nebo s. r. o.? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Podnikat jako OSVČ, nebo s. r. o.?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V dnešní epizodě jsme se společně s JUDr. Pavlem Zuskou, renomovaným právníkem z advokátní kanceláře OTIDEA LEGAL s. r. o., věnovali tématu, které řeší každý začínající podnikatel - podnikat jako OSVČ, nebo jako s. r. o.? Co se více vyplatí pro vaše podnikání? Pojďme se na to společně podívat.



Jaká je první otázka, které čelí každý začínající podnikatel? Je lepší podnikat jako OSVČ, nebo s. r. o.? Dnes se na tuto otázku pobavíme s renomovaným právníkem JUDr. Pavlem Zuskou z advokátní kanceláře OTIDEA LEGAL s. r. o.


Jak založit OSVČ? Jaké jsou největší výhody podnikání jako OSVČ? Jak je to s účetnictvím? Nemusí se vést, až na daňovou evidenci? Jaká jsou největší úskalí podnikání jako OSVČ? Opravdu odpovídáte za dluhy celým svým majetkem?


Vy a vaše s. r. o. nejste jedna osoba - hlavní myšlenka, díky které můžete předejít problémům. Jaké jsou výhody s. r. o.? Co je potřeba pro jeho založení? Od kdy se vám vyplatí? Jak je to s dluhy, odpovídáte za ně? Kdy jednáte s péčí řádného hospodáře? Musíte mít s. r. o., abyste se stali plátci DPH?


Podnikání a datové schránky. Jaké jsou jejich výhody z pohledu advokáta? Jak je nejlépe využívat? Jsou nějaké tipy a triky?


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


  1. Když jste rozjížděl své podnikání, položil jste si otázku, zda začnete jako OSVČ nebo založíte s.r.o.?

  2. Jakou zásadní výhodu má podnikání na OSVČ z právního hlediska oproti s.r.o.?

  3. Kdy byste rozhodně doporučil podnikateli založit s.r.o.?

  4. Na co by si měli dávat pozor všichni OSVČ v rámci ručení za své aktivity?

  5. Co byste sám doporučil naprosto začínajícímu podnikateli? OSVČ nebo s.r.o.?

  6. Nyní se ukazuje, že určitá část OSVČ ruší své živnosti kvůli zavedení povinnosti využívat datové schránky. Vidíte Vy sám v datových schránkách nějakou výhodu pro podnikatele?

15. 03. 2023

bottom of page