Švarcsystém: Jak mu předejít a jaké může mít následky? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Švarcsystém: Jak mu předejít a jaké může mít následky?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V dnešní epizodě jsme se společně s Mgr. Vítem Hruškou, LL.M., advokátem z advokátní kanceláře ATREUM s. r. o., věnovali tématu, které řeší nejeden podnikatel - švarcsystém. Dopouštíte se ho také? Co to může mít následky?



V dnešním podcastu se zaměříme na problematiku švarcsystému. Hostem dílu je advokát Mgr. Vít Hruška, LL.M. z advokátní kanceláře ATREUM s. r. o. Společně probereme, odkud pochází název Švarc systém, kdo byl pan Švarc a co přesně tento termín znamená.


Pobavíme se o výhodách spolupráce s externisty a v jakých situacích by se měl OSVČ obávat dopouštění švarcsystému. Rozvedeme, jaký význam mají pro švarcsystém prvky smlouvy jako místo výkonu práce, pomůcky pro práci, pracovní dobu či dovolenou, a zda existuje vztah nadřízenosti a podřízenosti mezi stranami.


Mgr. Vít Hruška, LL.M nám také sdělí, jaká bývá nejčastější chyba, na co se kontrola zaměřuje a zda kontrola přichází na základě udání. Dále se dozvíme, jaká může být pokuta za švarcsystém a jak se vyhnout problémům spojeným s tímto jevem.


Podcast si můžete poslechnout zde:








Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


  1. Co to vůbec ten švarcsystém je? Je to nějaká černota nebo odkud se vzal ten název?

  2. Musí se každý OSVČ bát, že by ho mohl někdo podezírat ze švarcsystému?

  3. Jaké jsou nejčastější známky toho, že už se nejedná o vztah dodavatel x odběratel, ale o vztah zaměstnanec x zaměstnavatel?

  4. Jak se dají tyto věci ošetřit smluvně? A stačí vůbec pouze vše ošetřit jenom smlouvou?

  5. Které úřady mohou přijít na kontrolu a co mi hrozí, když se švarcsystému dopouštím a přijdou mi na to?

  6. Co byste poradil posluchačům? Jak to mají dělat správně?


05. 04. 2023

bottom of page