Podcast SníDANĚ s Šárkou: Umělci a daně I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Umělci a daně: Jaké mají povinnosti?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Filipem Krejčím, vedoucím mzdového týmu u nás v CEG, věnovali uměleckým duším a jejich povinnostem ohledně daní a účetnictví.



Jaká jsou specifika okolo podnikání umělců? Jaká oprávnění potřebují? Mají nějakou ohlašovací povinnost? Co to znamená? Co když mají úvazek na umělecké škole? Plavete ve všech povinnostech, které umělci mají? Co když mají donátora? Pojďme si vše srozumitelně vysvětlit.


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


Když chci vykonávat jakoukoliv uměleckou činnost, musím se k ní někde registrovat? Musím si například zřídit i živnostenské oprávnění?


Umělci většinou vystupují v rámci jednotlivých vystoupení a za mě jsou odměňováni. Musí se nechat na takové vystoupení zaměstnat na oficiální smlouvu nebo na základě čeho může tuto práci poskytnout?


Musí příjmy z těchto vystoupení zdaňovat a platit z nich odvody na sociální a zdravotní pojištění? Musí také podávat daňové přiznání a přehledy na pojišťovny?


Někteří umělci mají své donátory, kteří jim darují peníze na podporu jejich talentu. Musí se zdaňovat i tyto dary nebo jsou osvobozeny?


Může se i umělec stát plátcem DPH?


30. 11. 2022

bottom of page