Umožňuje mi zákon zaměstnávat rodinu? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Umožňuje mi zákon zaměstnávat rodinu?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V dnešní epizodě jsme se společně s Ing. Filipem Krejčím, hlavním účetním u nás v CEG, věnovali zaměstnávání rodinných příslušníků. Máte v plánu rozšířit své řady zaměstnanců o někoho z rodiny? Pojďme se podívat na to, co vám umožňuje zákon.



Umíte si představit, že pracujete se členem své rodiny? Je to krásný sen, který se mění v noční můru? Určitě ne, že? Uvažovali jste někdy o tom, zda je možné, abyste vy jako podnikatelé zaměstnávali své rodinné příslušníky? Kdo vlastně může zaměstnávat? Pouze právnická osoba? Můžete zaměstnat svého manžela/ manželku nebo svého partnera/partnerku v registrovaném partnerství? Vy, jako nepodnikající osoba můžete někoho zaměstnat? Pojďme se na to podívat.


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


1. Když mám firmu a rozhodnu se zaměstnat někoho z rodiny, je to v pořádku? Mám na to nárok?

2. Mohu rodinného příslušníka zaměstnat i bez nároku na odměnu? Může pro mě pracovat zdarma?

3. Co když jsem OSVČ, stále mohu zaměstnat rodinného příslušníka bez omezení?

4. Koho všeho zahrnujeme z hlediska legislativy jako rodinného příslušníka? Může to být i můj prastrýc? Nebo synovec?

5. Co by mi hrozilo, kdybych zaměstnala někoho z rodiny jako OSVČ?


22. 02 .2023





bottom of page