Podcast SníDANĚ s Šárkou: Víno a daně I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Víno a daně: Jak danit dárky pod stromeček?

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Tomášem Navrátilem, vedoucím daňového týmu u nás v CEG, věnovali dárkům, které byste rádi darovali svým zaměstnancům, partnerům nebo klientům pod stromeček.



Už poctivě vymýšlíte, jak obdarujete své obchodní partnery, klienty nebo kolegy? Chcete jim dát dobré víno nebo jiné věci, které vždy udělají radost? Jak je to ovšem s daněmi? Co musíte dělat a na co je dobré si dát pozor? Pojďme se na to společně podívat.


Podcast si můžete poslechnout zde:








Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


Přicházejí Vánoce a spousta firem chce pro své klienty nakoupit dárky, často víno. Je možné víno uznat jako daňově uznatelný náklad? Za jakých podmínek?


A co jiné typy dárků? Co když chci například klientům nabídnout nějaké vouchery na masáže, nebo koupit jiný reklamní předmět?


Když zůstaneme u vína- často se láhve otevírají při různých firemních oslavách, výročích, poradách apod. Může být i v tomto případě víno daňově uznatelný náklad?


Co kdybych se rozhodla láhev vína darovat mému zaměstnanci například k narozeninám nebo jako poděkování za dobře odvedenou práci?


Je nějaký limit, kolik vína a alkoholu může firma za rok nakoupit?


23. 11. 2022

bottom of page