Jak se stát daňovou poradkyní? I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Jak se stát daňovou poradkyní?

Aktualizováno: 8. 2.

V dnešním rozhovoru vyzpovídala Šárka Pelikánová právničku a daňovou specialistku Markétu Starou, která má za sebou velmi zajímavou profesní cestu. Jaké důvody ji vedly ke studiu dvou náročných vysokých škol? A jaká byla klíčová motivace k přesunu z oblasti práva k daňovému poradenství?


Markéto, kdy jste si poprvé uvědomila, že byste se chtěla profesně věnovat účetnictví?


Trošku jsem po oboru účetnictví pokukovala už na vysoké škole, ale nakonec jsem zůstala v oboru, který jsem studovala. Když jsem končila v předchozím zaměstnání, nehnala jsem se rovnou na další pracovní pozici, jako jsem to dělala kdykoli dřív, ale končila jsem postupně. Následně jsem si zvolila dvouměsíční cestovatelské volno. Díky tomu jsem měla konečně čas se pořádně zamyslet nad tím, co chci vlastně dělat, a srovnat si trošku priority. Takže to finální uvědomění přišlo postupně.


Původně jste studovala právo a pracovala jako firemní právnička. Proč jste se rozhodla opustit právničinu? Co je na tomto oboru nejtěžší?


Pro mě to bylo prostředí. Pracovala jsem jako firemní právník, od kterého se běžně očekává, že bude mít ostré lokty a bude tak trochu "vyčůraný", což mi nebylo přirozené ani příjemné. Samozřejmě ale vycházím jenom ze svojí omezené zkušenosti - právních oborů, profesí a pozic je strašně moc a nebude to všude stejné.


Co mají společného právo s účetnictvím a daněmi?


Právo má něco společného snad s každým oborem, protože všude je nějaká regulace. Pro účetnictví a daně to samozřejmě platí taky. V účetnictví to pro mě není až tak na první pohled patrné, protože i když samozřejmě existuje zákon o účetnictví, tak v praxi to nefunguje tak, že bychom si v něm něco denně vyhledávali. Ale je to hodně provázané s právem obchodních korporací, protože spousta účetních operací zaznamenává situace z práva obchodních operací a je potřeba jim rozumět. A pak obecně se hodí porozumění smlouvám, protože zase platí, že spoustu důležitých informací pro správné zaúčtování nevyčteme z faktury nebo ani z toho zákona, který danou situaci upravuje jenom obecně, ale najdeme je až ve smlouvě.


A co se týče daní, tak to je podle mě úplně právní disciplína, protože tam se pracuje s texty zákonů a dalších pramenů denně, hodně důležitá je i judikatura.


Pamatujete si na svůj pracovní pohovor v CEG? Jaké to pro Vás bylo?


Docela si ho pamatuji, není to až tak dávno. Byl to pro mě klasický pohovor, co se týče obsahu, ale celkově jsem z něj měla dobrý pocit, bylo mi u vás příjemně, což bylo pro mě hodně důležité. 


Je pro vás důležitá možnost dál na sobě pracovat a profesně se rozvíjet? Naučila jste se za rok v CEG něco nového?


Využívám možností rozvoje zatím hlavně po odborné stránce, kdy máme jednak různá školení interní i externí, ale hodně se rozvíjím i díky různorodosti klientů, kteří jsou z různých oborů a řeší tím pádem různá témata a otázky. Myslím, že jsem se toho naučila opravdu hodně a každý měsíc si přijdu o něco chytřejší.


Existuje něco, na co se do práce vyloženě těšíte? A co byste upřímně nechala raději na druhých?


Těším se na kolegy a na ten pocit systému, který mi účetnictví a daně přináší. Na druhých bych občas nejraději nechala komunikaci s některými klienty.


Komu byste doporučila, aby se přihlásil o práci v CEG? Jaký by daný kandidát měl být a jaké by měl mít hodnoty?


Někomu přátelskému a pečlivému, kdo má přirozeně smysl pro odpovědnost za odvedenou práci. Kandidát by měl mít podle mě schopnost empatie, aby se uměl koukat na věci z pohledu klientů a uměl se do nich vcítit. A určitě by se měl chtít učit nové věci.



Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


Pokud byste rádi zapracovali na svém životopise, na tomto webu najdete množství rad a tipů, jak na to.


 

O autorce:

Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG, a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


7. 2. 2024

bottom of page