Konto pracovní doby I CEG
top of page
  • Obrázek autoraFilip Krejčí

Konto pracovní doby

Aktualizováno: 25. 7. 2023


Vzhledem k současné situaci okolo COVID-19 a předpokládaným budoucím problémům řady zaměstnavatelů udržet své provozy a zároveň své pracovníky, začínají se množit dotazy, co dělat dál. Jednou z odpovědí by mohlo být právě stanovení konta pracovní doby.


Konto pracovní doby je jedna z možností rozvržení pracovní doby, která vzhledem k pravděpodobně nastávající ekonomické krizi nabývá opět na významu, stejně jako tomu bylo při krizi mezi lety 2008-2013. Smyslem konta pracovní doby je přežít období, kdy zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci v rozsahu jejich běžných úvazků, a chce přitom stávající pracovní místa zachovat, a zároveň legálně minimalizovat mzdové náklady. Ty jsou totiž pro většinu firem vůbec tou největší položkou v jejich rozpočtech.


Prakticky konto pracovní doby probíhá tak, že zaměstnavatel určí vyrovnávací období, které může být podle zákoníku práce až 26 týdnů. Pokud jde o velkou společnost, ve které působí odborová organizace, může být vyrovnávací období až 52 týdnů.


U menších zaměstnavatelů je pak nutné, aby byl vydán vnitřní předpis, ve kterém budou uvedeny veškeré informace o průběhu a smyslu konta pracovní doby. Samozřejmě všichni zaměstnanci musí být s předpisem seznámeni. U zaměstnavatelů s odbory, musí statutární orgán zaměstnavatele s odborovou organizací stanovit přesné podmínky konta v kolektivní smlouvě.


Pracovní doba zaměstnanců v kontu pracovní doby je stanovena na celé vyrovnávací období, a zaměstnanci musí být seznámeni s rozvrhem alespoň týden předem, není-li dohodnuto jinak. V rozvrhu může docházet v pravidelných intervalech ke změnám, a práce může být dle potřeby zaměstnavatele nařizována odchylně. Vždy však platí, že každý zaměstnanec musí být dopředu o změnách informován.


Zaměstnavatel zároveň vede zvlášť účet pracovní doby zaměstnance a účet mzdy zaměstnance. Na účtu pracovní doby zaměstnance se porovnává stanovená pracovní doba zaměstnance s jejím rozvrhem a skutečně odpracovanou dobou. Tyto hodnoty se samozřejmě mohou lišit na základě změn během výkonu práce. Zaměstnancům v kontu pracovní doby náleží za jednotlivé měsíce stálá mzda, která činí nejméně 80 % průměrného měsíčního výdělku. K této částce již zaměstnanec nemusí dostávat žádné jiné složky mzdy (tzn. ani příplatky a ani odměny).


Teprve po ukončení vyrovnávacího období zaměstnavatel spočítá, zda byla stanovená týdenní pracovní doba zaměstnanců naplněna, a zda nevznikla zaměstnancům například práce přesčas. Tu by bylo potřeba zaměstnancům proplatit nebo převést do dalšího vyrovnávacího období.


Konto pracovní doby je pro mnoho zaměstnavatelů stále nepochopeným institutem, případně jim přijde příliš chaotický. Avšak tak tomu nemusí vůbec být, pokud mzdová účetní ví přesně, co má dělat. Doporučujeme se spojit s Vaší mzdovou účetní a projednat s ní možnosti, které Vám konto pracovní doby nabízí.


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.



Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek!


O autorovi:

Ing. Filip Krejčí

Filip má více než 10letou praxi z vedení finančního a mzdového účetnictví obchodních korporací. Má zkušenosti s finančním řízením firem a vedením účetních týmů. Své znalosti a dlouholeté zkušenosti předává jako uznávaný lektor prostřednictvím odborných kurzů a seminářů dalším profesionálům v oblastech účetnictví, daní a mezd. Vedení účetnictví v jeho podání je profesionální a pochopitelné pro všechny.


29. 05. 2020

bottom of page