Minimální a zaručená mzda v roce 2021 vzroste I CEG
top of page
  • Obrázek autoraKvěta Tůmová

Minimální a zaručená mzda od roku 2021 vzroste

Aktualizováno: 24. 7. 2023

Stejně jako minulý rok Vám i letos přinášíme novinky ohledně růstu minimální mzdy a minimálních zaručených mezd podle jednotlivých skupin prací, ke kterému dojde od ledna 2021. Minimální mzda se zvýší o 600 Kč a zaměstnavatelé si tedy musejí dát pozor na to, aby její novou výši v novém roce dodrželi a včas se na změnu připravili.



Od ledna roku 2021 dojde k navýšení minimální mzdy na výši 15 200 Kč.

Zároveň se zvýší i zaručené mzdy u jednotlivých skupin prací podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce. Pro účely zaručené mzdy se jednotlivé práce řadí celkem do osmi skupin.


Protože každá skupina obsahuje množství profesí, uvádíme Vám zde pro přehled odkaz na web Ministerstva práce a sociálních věcí, ve kterém naleznete konkrétní příklady profesí a jejich zařazení do skupin:



Po vyhledání konkrétní skupiny práce se zároveň dočtete, jakou výši minimální zaručené mzdy musejí Vaši zaměstnanci od ledna roku 2021 splňovat.


Výše minimální mzdy se navýší z 14.600 Kč na 15.200 Kč. V případě hodinové minimální mzdy půjde o navýšení z 87,30 Kč/hod. na 90,50 Kč/hod.


U 2. skupiny prací půjde o navýšení z 16.100 Kč na 16.800 Kč a u 3. skupiny prací ze 17.800 Kč na 18.500 Kč.


Doporučujeme podívat se na uvedený odkaz a včas začít řešit nastavení nové výše mezd u Vašich zaměstnanců, abyste je měli od ledna 2021 ve správné výši.


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek!


O autorce:

Ing. Květa Tůmová

Vedoucí mzdového oddělení Connect Economic Group

Květa se svým týmem zpracovává mzdy pro tisícovky zaměstnanců. Dokáže podnikatelům poradit také v oblasti získání dotací na zaměstnance. V našem týmu je specialistkou na zpracování mezd pro osoby se zdravotním postižením. Přednáší a vede naše semináře a Kurzy mzdového účetnictví.


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.


14. 12. 2020



bottom of page