Podcast: Daně po smrti: Záhady podnikatelské závěti I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Daně po smrti: Záhady podnikatelské závěti

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V nejnovější epizodě podcastu se s daňovým poradcem Ing. Tomášem Navrátilem zaměříme na dědictví po podnikateli. Probereme náročné otázky jako nahlášení úmrtí podnikatele na finanční úřad, řešení dluhů nebo přeplatků, povinnosti pozůstalých v daňovém přiznání a přípravu podnikatele na možné problémy s finančním úřadem po úmrtí. Zároveň nabídneme praktické rady pro pozůstalé. Připojte se k nám pro objasnění tohoto složitého tématu.



V epizodě podcastu "Daně po smrti: Záhady podnikatelské závěti", moderátorka Šárka Pelikánová a daňový poradce Tomáš Navrátil prozkoumávají otázky týkající se dědictví po podnikateli. Diskutují o postupu nahlášení úmrtí podnikatele na finanční úřad, řešení dluhů a přeplatků u finančního úřadu, povinnostech pozůstalých v daňovém přiznání a strategiích pro přípravu na takové situace. Závěr je věnován dalším daňovým specifikům, které by měli pozůstalí mít na paměti. Tato epizoda je nepostradatelným zdrojem pro každého, kdo se vypořádává s dědictvím podnikatele.


Podcast si můžete poslechnout zde:




Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


  1. Když se dojde k úmrtí podnikatele, živnostníka fungujícího v rámci OSVČ, musím to jako pozůstalý nahlásit na finanční úřad?

  2. Pokud podnikatel po své smrti zanechá dluhy u finančního úřadu, má někdo povinnosti je za něj zaplatit? Co když tam jsou naopak přeplatky a úřad by měl peníze vracet?

  3. Když podnikatel zemře v průběhu zdaňovacího období, má povinnost za něj ještě pozůstalí podat daňové přiznání?

  4. Dá se nějak zabezpečit proti případným nepříjemnostem s finančním úřadem po mém úmrtí? Jak se na takovou situaci mohu připravit?

  5. Jsou nějaká další daňová specifika, které by pozůstalí měli mít na paměti?


31. 05. 2023


bottom of page