Podcast SníDANĚ s Šárkou: Zvyšování daní I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Zvyšování daní v dalších letech - Lukáš Kovanda

Aktualizováno: 24. 7. 2023

Lukáš Kovanda je český ekonom a autor ekonomické literatury, kromě jiného také raný popularizátor bitcoinu a kryptoměn v České republice a duchovní otec první české knihy o bitcoinu. Působí také jako hlavní ekonom Trinity Bank.



Jak se budou vyvíjet daně vzhledem ke stoupajícímu státnímu zadlužení ČR? Jaký efekt má zvýšení daní na spotřebitele a jaký na státní rozpočet? Která daň je pro Českou republiku nejdůležitější?


Podcast si můžete poslechnout zde:



Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.

Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Každý podnikatel čas od času potřebuje poradit v oblasti daní. Náš daňový tým je tvořen odborníky, kteří se v této oblasti neustále vzdělávají a jsou zároveň velmi lidští, tudíž dokážou všechny Vaše otázky zodpovědět velmi srozumitelně. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci daňového poradenství našim klientům poskytujeme.


Jaké zazněly otázky?


Jste označován jako raný populizátor bitcoinu v ČR. Myslíte si, že čeští investoři nejen do kryptoměn mají povědomí o pravidlech zdanění investic?


Proč vůbec vybíráme daně? Jak koncept zdaňování vůbec vznikl?


Na čem stojí český daňový systém? Které daně jsou pro český stát nejdůležitější?


Jsme země s 3.nejvyšším tempem zadlužení v EU. V podstatě neexistuje moc jiných variant než zvednout daně. Jaké to podle vás budou?


Co se stane, když se zvedne daň z přidané hodnoty o 1% bod? Jaký to má dopad na chování lidí a jaký na státní rozpočet?


Co nastalo tím, že byla zrušena od roku 2021 superhrubá mzda? Jednalo se z hlediska ekonomické situace ČR nejen kvůli COVID 19 o správný krok?


Kolik vlastně stojí správa daní?


V posledních měsících se rozvíjí debata o tom, že je v ČR nízké zdanění majetku. Některé politické strany mají jejich zvýšení součástí svého předvolebního programu. Je zdanění majetku v ČR opravdu o tolik nižší než v jiných zemích?


Baví Vás více ekonomická nebo lektorská profese?


Jste členem Národní ekonomické rady vlády. Co byste současné a budoucí vládě rozhodně nedoporučil nyní z hlediska fiskální politiky dělat? A co naopak ano?


Jaká je vaše prognóza- jak bude vypadat český daňový systém v roce 2023?


26. 07. 2021

bottom of page