Podklady pro daňové přiznání za rok 2020 I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podklady pro daňové přiznání za rok 2020

Aktualizováno: 24. 7. 2023

Nevíte si rady, co vše máte předat svému daňovému poradci nebo účetní, aby zpracovali Vaše daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2020 (DPFO 2020)?

Níže naleznete přehledný seznam, který Vám pomůže si připravit veškeré podklady pro DPFO 2020. Včetně těch, které potřebujete pro uplatnění slev na dani a odečitatelných položek.



1. Příjmy

Příjmy můžete mít různé - ze zaměstnání, z podnikání, příjmy z nájmu atd. Všechny ty, které jsou předmětem daně (tedy ty, které je potřeba je uvést v DPFO 2020 a odvést z nich daň), je potřeba uvést v jednom daňovém přiznání. Příjmy se rozdělují dle jejich původu do 5 kategorií.

Níže naleznete, jaké podklady je potřeba mít pro přiznání všech druhů příjmů.


2. Přehled o zaplacených zálohách na zdravotní a sociální pojištění

Tyto podklady si lze jednoduše vyžádat u Vaší zdravotní pojišťovny a České správy sociálního zabezpečení.

3. Výdaje

Jako OSVČ máte 2 možnosti pro uplatnění výdajů ve svém DPFO.


První možností je uplatnit skutečné výdaje, které jste vynaložili ve svém podnikání pro zajištění a udržení příjmů, a zároveň jsou daňově uznatelné. Daňově uznatelné náklady jsou takové, které si lze dle zákona odečíst od svých příjmů při výpočtu daňové povinnosti vyplývající z DPFO.

Druhou možností, a tou velmi oblíbenou u českých živnostníků, je využít tzv. výdajové paušály. Díky nim je možné 30-80 % z Vašich příjmů z podnikání či nájmu uplatnit jako výdaje, aniž by tyto výdaje skutečně vznikly. Výdajový paušál je možné využít až do výše příjmů 2 000 000 Kč.



4. Odečitatelné položky

Od svého základu daně (tedy výsledku, který získáte při ponížení Vašich příjmů o výdaje), máte možnost odečíst také různé druhy tzv. odečitatelných položek. Snížení základu daně vede přirozeně ke snížení daňové povinnosti.

Níže jsou uvedeny všechny typy odečitatelných položek a veškeré podklady nutné k jejich uplatnění.


5. Slevy na dani

U vypočtené daňové povinnosti máte možnost ještě uplatnit různé druhy slev na dani. Každý daňový poplatník má nárok na základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč.

Pro uplatnění dalších slev je potřeba dodat níže uvedené podklady.

Doporučujeme Vám všechny podklady doručit Vaší účetní či daňovému poradci co nejdříve po ukončení roku. Berte v úvahu, že nejste jediní, kterým přiznání zpracovávají, a že si musí svoji práci náležitě rozplánovat.


Z praxe víme, že pokud klient doručí podklady až po polovině března, je už pozdě.


Pokud nestíháte nebo nemáte veškeré podklady připraveny, můžete požádat Vašeho daňového poradce o podání Vašeho daňového přiznání do 30.6. Taková služba může být daňovým poradcem zpoplatněna, jelikož se daňový poradce zaručuje za správné zpracování přiznání. Více o aktuálních termínech pro podání daňových přiznání najdete v našem článku ZDE.


Daňové přiznání k dani z příjmů musí podávat většina z nás. Pro lidi je tato povinnost velká nepříjemnost - některým z toho až vyskakuje vyrážka. Pro nás je to oblíbená práce a koníček v jednom. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci zpracování daňového přiznání našim klientům poskytujeme.


Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce: Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.

Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG, a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


08. 02. 2021

bottom of page