Zaměstnávání rodiny: Vše, co potřebujete vědět I CEG
top of page
  • Obrázek autoraFilip Krejčí

Zaměstnávání rodiny: Co dělat, čemu se vyhnout a vše, co potřebujete vědět

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Otázka „Můžu zaměstnat svoji rodinu?“ je častější, než byste si mohli myslet a odpověď na ni, není úplně jednoduchá. Dovoluje vám zákon zaměstnávat své blízké a jak je to s daněmi? Je nějaký rozdíl mezi tím, když jste OSVČ nebo s. r. o.? To se dočtete v dnešním článku.


Zaměstnávat rodinu nemusí být vždy jednoduché – ať už z hlediska emočního nebo účetních a daňových otázek. Je vlastně možné zaměstnávat zákonně své rodinné příslušníky? Je to možné – pokud máte firmu a rozhodnete se zaměstnat někoho z rodiny, můžete tak učinit, je ale potřeba pamatovat na některá základní pravidla, které musíte dodržet. Zaměstnavatelem může být jak fyzická, tak právnická osoba. Fyzická osoba nikdy nemůže zaměstnat manželku nebo manžela či registrovaného partnera. U právnických osob žádné omezení není.


V případě zaměstnávání rodinných příslušníků je samozřejmě potřeba neustále dodržovat platný zákoník práce a rodinného příslušníka odměnit mzdou, která přísluší jeho profesi, výši úvazku a typu smlouvy. Rovněž je nutné v předepsaných případech zajistit všechny typy pracovnělékařských prohlídek. Vznik, změna a ukončení pracovního poměru, případně dohod mimo pracovní poměr se také bez výjimek řídí platnou legislativou.



Ing. Filip Krejčí


Filip má více než 10letou praxi z vedení finančního a mzdového účetnictví obchodních korporací. Má zkušenosti s finančním řízením firem a vedením účetních týmů. Své znalosti a dlouholeté zkušenosti předává jako uznávaný lektor prostřednictvím odborných kurzů a seminářů dalším profesionálům v oblastech účetnictví, daní a mezd. Vedení účetnictví v jeho podání je profesionální a pochopitelné pro všechny.


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.


18. 04. 2023


bottom of page