Jak se správně oblékat do práce a mít udržitelný šatník I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Jak se správně oblékat do práce a vytvořit udržitelný šatník s pomocí osobní stylistky

Aktualizováno: 17. 7. 2023

V dnešní době může být oblékání do práce často záhadou, zvláště s tolika různými dresscody a pravidly. Jak se tedy oblékat do práce a jak najít kompromis mezi módním stylem a profesionálním vzhledem? Osobní stylistka Petra Kasalová nám nabízí náhled do světa módy a udržitelnosti, a radí nám, jak vytvořit šatník, který je nejen praktický, ale i šetrný k naší planetě.


Pravidla oblékání do práce:

Neexistuje univerzální pravidlo, které by bylo platné pro každého, ale určitě existují různá interní pravidla. Zaměstnavatelé mají různé požadavky a každý si může stanovit svůj vlastní firemní dress code, který je třeba respektovat. Tato pravidla mohou být psaná či nepsaná. Někdy jsou dress cody velmi striktní a neumožňují velký prostor pro kreativitu.


Velice záleží na vaší pozici, funkci, kterou zastáváte, a na míře, jak reprezentujete společnost. Některá zaměstnání vyžadují uniformu, kde je outfit pevně stanoven. Pro někoho může být takové oblečení osvobozující, zatímco pro jiného omezující. Klíčem je vždy cítit se v daném oblečení dobře, pohodlně a autenticky.


Ženy hledající pracovní oblek:

Často se na mě obrací ženy, které se po mateřské dovolené vrací do práce a nejsou si jisté, jak se oblékat. Jejich postava se může změnit, stejně jako pozice, vkus nebo preference. Společně proto hledáme takové oblečení, které bude odpovídat jejich životnímu stylu a zvýrazní jejich osobnost. Mezi důležité kousky patří kvalitní pracovní oblečení, avšak zatím se nestalo, že by mi nějaká klientka sdělila, že jí zaměstnavatel proplatí outfit.


Domnívám se, že taková možnost by byla skvělá a mnoho žen (i mužů) by to motivovalo k lepšímu oblékání. Chápu, že obnova šatníku není nejlevnější záležitost, a pokud jde o kvalitní a nadčasové kousky, je třeba počítat s větší investicí, což si ne každý může dovolit. Finanční příspěvek od zaměstnavatele by mohl být tím správným řešením.


Udržitelný šatník a výměna oblečení:

Tato otázka skutečně navazuje na to, co jsem zmínila dříve. Základem udržitelného šatníku je postavit jej na kvalitních a nadčasových kouscích. Je pravda, že náš styl se mění, ale to neznamená, že musíme slepě následovat módní trendy a nakupovat vše, co obchody právě nabízejí. Pokud si vytvoříte pevné základy šatníku založené na kouscích, které nejsou ovlivněny aktuálními trendy, budete vždy mít co na sebe. Důležité je, aby byly všechny kousky ve vaší skříni vzájemně kombinovatelné. Pokud si občas chcete dopřát nějaký módní výstřelek, proč ne, ale nemělo by se to stávat pravidlem.


Dalším udržitelným přístupem je nákup oblečení z druhé ruky. Osobně zbožňuji second hand obchody a vintage prodejny. Nejenže získáte originální kousky, ale většinou jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a za zlomek ceny. Pokud second hand obchodům neholdujete, zvažte nákup části svého šatníku od místních návrhářů. Jedná se o další způsob, jak nakupovat oblečení udržitelně a uvědoměle. Věřte mi, že vlněný kabát od vašeho oblíbeného designéra, i když dražší, vám udělá mnohem větší radost a poslouží déle než levný kabát z běžného obchodu.


Oblečení je určeno k nošení, ne k tomu, aby nám zbytečně zabíralo místo ve skříni. Pokud tedy máte kousky, které už vám nesedí nebo už neodpovídají vašemu stylu, dejte je pryč. Pokud jsou stále nositelné, prodejte je nebo je darujte. Dnes existuje mnoho možností - můžete je prodat online, uspořádat bazar oblečení, nebo je darovat charitativnímu obchodu a přispět tak na dobrou věc.


Emoce spojené s detoxem šatníku:

Detox šatníku, jak už název napovídá, představuje očistu nejen pro vaši skříň, ale i pro vaše myšlenky a celkově váš život. Žijeme v rychlé době, kdy toužíme po okamžitých výsledcích ve všem - zhubnout, zbohatnout. Avšak ne všechno jde tak rychle a snadno. Nicméně, jakmile uděláte pořádek ve svém šatníku, pocítíte změnu okamžitě a uleví se vám.


Často máme ve svém šatníku oblečení spojené s různými vzpomínkami, a ne vždy jsou tyto pocity pozitivní. Takové kousky by měly zmizet. Další nepotřebnou část tvoří sekce "až pak" - až zhubnu, až přiberu, až se vrátím do práce. Tyto kousky už pravděpodobně neoblékneme, zabírají místo a mohou vyvolávat negativní emoce.


Mnohé ženy si objednávají službu Detox šatníku právě proto, že samy nedokážou tyto kousky vytřídit, a potřebují někoho, kdo je "donutí" to udělat. Po této očistě se často cítí uvolněněji a svobodněji, přesně jak jste zmínila - takové lehčí. Doporučuji provádět tyto úklidy šatníku pravidelně, minimálně dvakrát do roka. Tím se vyhnete zbytečnému hromadění a budete mít lepší přehled o tom, co máte a co ještě potřebujete pořídit.


Kdy tedy oslovit módní stylistku?


Je mi líto, že u nás stále přetrvává mylná představa, že osobní stylistka je služba určená pouze pro bohaté a slavné. Ve skutečnosti může stylistku oslovit kdokoli, jelikož jde o službu jako každou jinou, která vám ušetří čas a nakonec i peníze.


Často slyším názor, že stylistku nepotřebujeme, protože máme kamarádky nebo nám poradí prodavačka v obchodě. Avšak kamarádka, i když se hezky obléká, nemusí umět dobře poradit právě vám, a prodavačka má primárně za úkol vám něco prodat, takže její rady nemusí být vždy objektivní. Stylistka vám naopak poskytne odbornou radu, nekritizuje vás, nesoudí, nepřehání s lichocením a určitě vás nenutí kupovat něco, co vám nesluší.


Pokud v módě tápete, nejste si jistí, co vám sluší, nevíte, jak kombinovat jednotlivé kousky či do čeho investovat, není ostuda obrátit se na stylistku. Služby stylistky mohou zahrnovat jednorázovou pomoc nebo dlouhodobější spolupráci. Někdy postačí jedna konzultace, jindy se může stát, že stylistku využijete častěji.


Věřím, že stejně jako ženy začaly využívat služeb kadeřnic, kosmetiček a manikérek, se naučí i využívat služby stylistky. Každá z nás chce být krásná a líbit se sama sobě i ostatním.


Závěrem, význam a potenciál služeb osobní stylistky je často podceňován. Stylistka může pomoci každému, kdo si není jistý svým stylem nebo hledá zlepšení ve svém vzhledu, a to nejen v pracovním prostředí. Služby stylistky vám umožní ušetřit čas a peníze, zlepšit vaše sebevědomí a přispět k udržitelnosti vašeho šatníku i naší planety. Nezáleží na tom, jestli hledáte jednorázovou pomoc nebo dlouhodobější spolupráci - stylista je připraven vám pomoci. Obracejme se tedy na odborníky a věřme, že i služby stylistky se stávají běžnou součástí našeho každodenního života.



O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s. r. o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


09. 05. 2023


bottom of page