Podcast SníDANĚ s Šárkou: Daňové přiznání u OSVČ I CEG
top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Daňové přiznání u OSVČ

Aktualizováno: 24. 7. 2023

V dnešním díle podcastu sníDANĚ s Šárkou se dozvíme nejen o nečastějších chybách OSVČ při zpracování přiznání, ale také o termínech k uhrazení pohledávek.



Daňová přiznání už klepou na dveře. Věděli jste však o tom, že je možné je podat až do 2.5.? A víte jakou nejčastější chybu OSVČ při zpracování přiznání dělají? Víte kdy musíte uhradit všechny vzniklé nedoplatky? Raději si to vše zopakujte s touto epizodou :)


Podcast si můžete poslechnout zde:



Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.

Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace

a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké zazněly otázky?


1) Minule jsme řešili podání daňového přiznání, pokud jsem zaměstnanec. Dneska se ale zaměříme i na podnikatele živnostníky, tzv. OSVČ. Je tu nějaký velký rozdíl z hlediska povinnosti podat daňové přiznání oproti zaměstnancům?


2) Takže OSVČ mají povinnost vedle daňového přiznání podávat i přehledy pro ČSSZ a ZP. Mají tuto povinnost ale vždycky? Nejde se tomu nějak vyhnout?


3) Dokdy má povinnost OSVČ podat své daňové přiznání a přehledy?


4) OSVČ zdaňují příjmy ze své samostatné činnosti. Co se do těchto příjmů zahrnuje? Je to suma z vydaných faktur nebo kde zjistí OSVČ částku, kterou má zdanit?


5) Co si lze od těchto příjmů odečíst?


6) Ráda bych tu představila typickou situaci- klientovi je zpracováno daňové přiznání, jsou mu zaslány instrukce co má kam zaplatit, ale klientovi se nelíbí výsledná částka nedoplatků a daňové povinnosti? Dá se s tím ještě něco dělat? Případně jak se dá takové situaci předejít?


7) Napadá mě jedna možnost, jak lze zcela legálně a jednoduše snížit svoji daňovou povinnost. A tou je mít svoji spolupracující osobu. Ta část mých příjmů a výdajů uvede ve svém daňovém přiznání. Ideální to je u osob, které nemají velmi nízké příjmy. Kdo může být taková spolupracující osoba? Kdy je dobré tento instrument použít?


8) Když podá daňové přiznání, kdy má povinnost zaplatit případnou zjištěnou daňovou povinnost nebo nedoplatky na důchodovém a zdravotním pojištění?


06. 04. 2022



bottom of page