Zrušení silniční daně 2022 I CEG
top of page
  • Obrázek autoraTomáš Navrátil

Zrušení silniční daně 2022

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Využíváte ke svému podnikání automobil? Týkala se vás silniční daň? Jaké změny se nás u ní týkají? Pojďme si vše společně a srozumitelně vysvětlit.


S nárůstem cen pohonných hmot vláda přikročila ke změnám v silniční dani. Koho se tyto změny týkají? Všech majitelů aut? Nebo pouze podnikatelů?


Poplatníkem silniční daně byl doposud obecně ten, kdo byl jako provozovatel zapsán v TP vozidla a toto vozidlo bylo, zjednodušeně řečeno, používáno k podnikání (vyjma nákladních automobilů, které podléhaly dani vždy). Poplatníkem byl doposud také zaměstnavatel, pokud vyplácel cestovní náhrady zaměstnanci za použití osobního vozidla.


Jaké změny nás tedy čekají?

Nyní se okruh vozidel, která silniční dani podléhají výrazně zúžil. Nadále nebudou předmětem SD daně žádná osobní vozidla a nákladní a ostatní vozidla s maximální hmotností do 3,5 tuny. Pro nákladní auta do 12 tun je nastavena nulová sazba daně – nebudou se tak ani uvádět do přiznání.


Odkdy změny nastávají?

Nový koncept silniční daně platí pro celé zdaňovací období 2022 bez ohledu na to, že novela zákona byla schválena až v průběhu letošního roku. Změny jsou účinné od 1. 1. 2022. To znamená, že poplatníci nemusí podávat nulové přiznání, ani je k tomu nebude správce daně vyzývat a registrace k dani silniční bude dosavadnímu poplatníkovi zrušena ze zákona.


A co zaměstnavatelé?

Ti z okruhu poplatníků zcela vypadli. Sazba 25 Kč za každý den pracovní cesty tím pádem ze zákona zmizela.

Obecně lze pak říci (nejen z pohledu zaměstnavatele), že jelikož nyní předmětem daně nejsou osobní vozidla, není ani třeba zkoumat, zda je dané vozidlo využíváno k podnikání nebo ne.


Co když jsem již zaplatil/a zálohy na rok 2022 za všechna auta, které v podnikání používám? Vrátí mi někdo tyto peníze?

Někteří poplatníci již využili rozhodnutí o prominutí zálohy ze dne 24. 3. 2022. Ostatní, kteří platili zálohy na rok 2022 a nečekali na jeho avizovanou novelu (ani nevyužili výše uvedené rozhodnutí) musí požádat o vrácení přeplatku na dani; automaticky se platby nevracejí. Finanční úřady nyní upozorňují na existující přeplatek příslušné poplatníky do datových schránek.


Kolik peněz tímto krokem ušetřil v průměru podnikatel, který pro účely podnikání používá jedno auto?

Na tuto otázku nelze přesně odpovědět, jelikož takový průměr neexistuje. Nicméně doposud byla např. daň za osobní vozidlo dle objemu motoru 1 200 Kč (do 800 cm3) – 4 200 (3 000 cm3). Snižují se i sazby daně za nákladní vozidla: dříve mělo např. nákladní vozidlo se 2 nápravami nad 12 t do 13 t sazbu 9 500 Kč, nyní je to 800 Kč.


Poslechnout si můžete i novou epizodu podcastu na téma silniční daň. Jedeme?


O autorovi:


Ing. Tomáš Navrátil Daňový poradce Connect Economic Group s.r.o.


Tomáš je více než 11 let daňovým poradcem, který se skvěle vyzná v daňové legislativě a analyzuje daňové výhody a potenciální rizika. Díky tomu se naši klienti mohou správně rozhodovat a ochránit své podnikání. Tomáš má zkušenost i s podáváním odvolání proti nespravedlivým rozsudkům finanční správy. Daňové poradenství poskytuje jak stálým klientům, tak v podobě odborných konzultací pro širokou veřejnost.


10. 10. 2022

bottom of page